PROFIL

ŠTO SU RATNI DRUGOVI REKLI O NOVOM MINISTRU ‘Crnoja je sposoban i otvoren čovjek, svima nam je podizao moral’

 Goran Mehkek/EPH

Mijo Crnoja je u borbenom sektoru, prema Registru branitelja, proveo 1257 dana. Stoga me čudi da se sada kad Crnoja postaje ministar branitelja ne javlja niti jedan njegov zapovjednik koji će reći nešto o Crnoji. Jer kad bi se to dogodilo, svi oni koji sumnjaju u njegove sposobnosti i kojima je njegovo ime nepoznato, jednostavno bi zašutjeli.

Ovako je otprilike glasio komentar jednog istaknutog zagrebačkog člana veteranskih udruga na pitanje zbog čega se oko imena Mije Crnoje u posljednjih nekoliko dana diglo najviše galame.

Prema službenoj Crnojinoj biografiji, od 1990. do 1992. proveo je u specijalnoj policiji ATJ Lučko, a nakon toga odlazi na ratište u Bosnu, gdje kao dobrovoljac sudjeluje u obrani Jajca, i to kao pripadnik interventnog voda HVO-a, u brigadi Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

Kontroverzni registar

Rođen je 1968. godine u Jajcu, no njegova obitelj početkom 70-ih odlazi u Đakovo.

S njim na ratištu bio je Zoran Piličić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koji ga opisuje kao čovjeka otvorene naravi.

- On je bio osoba koja je podizala moral. Vrlo je otvoren i iskren. Ratni putovi su nam se razišli kad je Jajce palo - kaže Piličić koji s Crnojom danas surađuje u HDZ-ovoj Zajednici branitelja Gojko Šušak Zagrebačke županije.

Crnoja je na sebe skrenuo pozornost nakon što je javnost upoznata s njegovim programom kao budućeg ministra, u kojem je najavio objavu brojnih registara: registar agresora na RH, registar izdajnika nacionalnih interesa, registar nelegalno provedene privatizacije te lustracija na svim razinama. Sa svojim programom prvo je upoznao branitelje iz šatora u Savskoj .

Na pitanje kako će sastaviti registar izdajnika, Crnoja je samo kratko poručio:

- Naći će se modalitet kad se ima volje.

To je naišlo na osudu mnogih nevladinih udruga, a Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. takvu ideju nazvala je primjerenijom za Sjevernu Koreju, a ne za članicu Europske unije.

Nakon rata je radio u osiguranju hrvatskog veleposlanstva u Albaniji te konzulata u Mostaru od 2000. do 2004., a baš u to vrijeme magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti na temu “Standardi EU i reforma policije RH i BiH”.

Mentor prof. Cvrtila

Mentor mu je bio profesor Vlatko Cvrtila, nekadašnji savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za obranu.

- Bio je polaznik poslijediplomskog studija Međunarodni odnosi i diplomacija. Sjećam ga se kao vrijednog studenta koji je napravio korektan magistarski rad iz područja policijskih reformi - kaže Cvrtila. Na istom fakultetu Crnoja je diplomirao i novinarstvo, a u svom životopisu je napisao da je stekao vještine “oblikovanja javnog mnijenja u društvenoj životnoj sredini” te da “javnost ima pravo znati, a slika govori tisuću riječi”.

Suvlasnik je poduzeća Energija Benkovac i prokurist u tvrtki Rumica usluge koja se bavi financijskim uslužnim djelatnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 20:50