UVJEREN JE

ŠTO TO MARAS ZNA, A NE ŽELI REĆI 'Imam puno informacija... Sabor će se konstituirati već idući tjedan, a premijer će biti Zoran Milanović'

 Goran Mehkek/CROPIX

- Ja očekujem da će se Hrvatski sabor konstituirati već idući tjedan. Imam puno informacija, no to ću ostaviti... da te informacije daju oni koji su za to legitimirani. Premijer će biti onaj kog predloži koalicija Hrvatska raste, odnosno aktualni premijer Zoran Milanović. Ja sam u to uvjeren - kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

U Otvorenom se, inače, vodila rasprava o tome kako funkcioniraju državne financije bez Vlade, te može li se dovesti u pitanje isplata plaća i mirovina, i što će biti s proračunom.

U Otvorenom su Gordan Maras, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša, Boris Cota s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, makroekonomist Guste Santini i bivši ministar financija Slavko Linić analizirali kako funkcioniraju državne financije bez Vlade, može li se dovesti u pitanje isplata plaća i mirovina, kao i što će biti s proračunom.

- Prije svega moramo gledati da javna potrošnja ovisi o gospodarskom rastu i investicijama. Ne smijemo gledati da je državni proračuna samo potrošnja - rekao je Slavko Linić i dodao da je rok do kraja godine za sastavljanje vlade u redu. No zbog lošeg gospodarskog stanja, smatra da ipak ne treba čekati predugo.

- Ne zaboravimo, od 1.1.2016. na snagu stupa Zakon o stečaju potrošača - dodao je Linić i rekao kako je optimist – predviđa da ćemo do kraja godine dobiti novu Vladu i Sabor koju će stvoriti Most s jednom od opcija te smatra da je Karamarko spremniji popustiti njihovim zahtjevima.

Maras je kazao kako očekuje da će se uskoro oformiti nova vlada koja će krenuti u izradu proračuna za 2016. godinu.

- Što god da se dogodi, hrvatska vlada će funkcionirati i ispunjavati svoje obveze. Privremeno financiranje je do trećeg mjeseca, a ako se kojim slučajem dogodi neki scenarij, koji nitko ne želi, a to je da se prolongira formiranje vlade, da to potraje nekoliko mjeeci, onda Sabor ima mogućnosti i elemenata kroz izmjene Zakona o proračunu prolongirati privremeno financiranje i osigurati isplatu plaća, mirovina i hladnog pogona. Sve obveze će se izvršavati - kazao je Maras i napomenuo da bi deficit po novim procjenama trebao pasti ispod deset milijardi kuna ove godine.

- Što se tiče javnog duga, za Hrvatsku optimizma nema - oštro je rekao Boris Cota i podsjetio kako Hrvatska plaća kamate na dug 4,3%.

- Rast gospodarstva mora biti minimalno na toj razini. Javni dug raste zbog primarnog deficita i zbog te razlike u postotnom iznosu kamate i gospodarskog rasta - napomenuo je Cota i nazvao to efektom grude snijega koja se kotrlja i postaje sve veća.

Boris Pleša komentirao je sporazum o povećanju plaća javnom sektoru koji bi iznosio u ukupnom iznosu milijardu i osamsto milijuna kuna.

- Čekali smo šest godina da BDP raste i da se stvore uvjeti iz tog sporazuma kojima bi se praktički vraćao novac koji je tada bio smanjen“, rekao je Pleša napomenuvši da se zapravo teško može govoriti o rastu plaća. „Nas 2009. nitko nije pitao o broju decimala. Mi nismo rado potpisali taj sporazum - istaknuo je Pleša u emisiji Otvoreno na HTV-u .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:19