OBUSTAVA RADA

ŠTRAJK U NAJVEĆOJ ZRAČNOJ LUCI Ne idite na Pleso, svi letovi su otkazani

Svi putnici koji su danas trebali letjeti iz Zagreba, na svoja će odredišta moći stići, ali iz zračnih luka Split, Ljubljana, Graz
Velika Gorica, 220513.Aerodrom Pleso.Stjuardese Croatia Airlinesa postigle su dogovor s Upravom, te su nakon osam dana prekinule strajk. Avioni Croatia Airlinesa ponovo su poceli letjeti redovito, a manji poremecaji moguci su jedino na ranojutarnjim domacim letovima.Na fotografiji: putnici na aerodromu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - U zagrebačkoj Zračnoj luci u 10 sati je počeo štrajk u organizaciji koordinacije četiriju sindikata zaposlenih u Zračnoj luci zbog, kako tvrde, nepoštivanja odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuju obveze poslodavca prije i nakon predaje poduzeća francuskom koncesionaru ZAIC.

Sindikalci, naime, tvrde da će nakon ZAIC-ova preuzimanja Zračne luke nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara "s minimalnim kapitalom i sumnjivim izvorima financiranja", pa bi radnici, po već viđenim obrascima, mogli ostati bez posla.

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, kaže predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

Prva faza štrajka trajat će od danas u 10 sati do sutra u ponoć, a ako se u međuvremenu ne postigne dogovor druga faza štrajka uslijedit će u utorak, 26. studenog.

Zbog štrajka će danas biti obustavljeni svi komercijalni letovi, što znači da će biti otkazano ukupno 60 letova. To je vidljivo i na aerodromskom displeju koji pokazuje red letenja, kao i prazni šalteri za tzv. checkiranje putnika.

U Zračnoj luci nema uobičajne gužve, tek poneki putnik pokušava dobiti informaciju o alternativnoj mogućnosti prijevoza. U podne je predviđeno okupljanje radnika, a u 14 sati podjela sindikalnog graha.

Uprava Zračne luke tvrdi da je štrajk neutemeljen i nezakonit te je najavila da će to dokazati sudskim putem.

Predsjednik Uprave Miroslav Drljača kaže da radnici Zračne luke imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj i daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava.

Mladen Mesić iz koordinacije sindikata izvjestio je novinare da su jučer dobili obavijest da se njihov odvjetnik mora pojaviti u podne na Županijskom sudu budući je Uprava pokrenula sudski postupak za zabranu štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:32