STRANAČKI RASKOL Glavaš izbacio jednog od utemeljitelja HDSSB-a

Na sjednici Glavnog odbora Zvonko Ibriks kritizirao je rad vrha stranke
 Vlado Kos/CROPIX

Zvonko Ibriks, jedan od utemeljitelja HDSSB-a, na dramatičan je način izbačen iz stranke na sjednici Glavnog odbora u Virovitici, prošle subote.

Uz to što je 2005. zajedno s Branimirom Glavašem sudjelovao u osnivanju stranke, Ibriks je bio član Glavnog odbora i član Vijeća za nacionalnu, regionalnu i unutarstranačku politiku HDSSB-a, ali je i vijećnik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije.

Ibriks se na sjednici Glavnog odbora HDSSB-a želio uključiti u raspravu kako bi iznio svoje viđenje stanja u stranci, pa se prijavio Danijeli Lovoković, predsjednici Glavnog odbora, čekajući da dođe na red. Međutim, kako nije prozvan, Ibriks se obratio predsjednici Glavnog odbora, koja mu je rekla da ne može govoriti.

Ekspresna odluka

Tada je Ibriks, koji je sjedio u prvom redu dvorane - potvrdili su Jutarnjem dvojica članova Glavnog odbora HDSSB-a - izašao i obratio se skupu od oko 150 članova stranke. Govorio je bez mikrofona, no tada je burno reagirao Branimir Glavaš, koji je također sjedio u prvom redu, ali na drugom kraju dvorane. Glavaš je tražio da Ibriks prestane govoriti, no ovaj je ostao uporan i nastavio, odgovorivši Glavašu kako u nazivu stranke postoji i riječ “demokratski”, što valjda podrazumijeva i pravo na iznošenje stava.

Slavonski Brod 03012007Zvonko Ibriks potpredsjednik HDSSB i Boro Grubisic povjerenik HDSSB a za Slavonski Brod FOTO:Danijel Soldo-pok-

Zvonko Ibriks (Foto: Danijel Soldo/CROPIX)

- Glavaš je tada prekinuo sjednicu i zatražio stanku. U pauzi, povišenim tonom nastavio je obraćanje Ibriksu, prijetio mu je izbacivanjem iz stranke i otkazom na poslu - kaže izvor Jutarnjeg.

Ibriks je napustio prostoriju i više se nije vraćao u salu. Nakon toga skup je napustilo još nekoliko članova Glavnog odbora.

Za vrijeme te mučne situacije predsjednica Glavnog odbora Danijela Lovoković koja je vodila sjednicu, jednako kao i predsjednik HDSSB-a, Dragan Vulin, stajali su po strani.

Na Glavaševo inzistiranje trenutačno se sastao prvostupanjski Sud časti, čiji je predsjednik saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić. Zvonka Ibriksa ekspresno su izbacili iz stranke, a na službenim internetskim stranicama HDSSB-a objavljeno je kratko objašnjenje zašto je to urađeno. “Na prijedlog Glavnoga odbora u vrijeme stanke zasjedao je Sud časti u prvom stupnju, koji je donio odluku o isključenju Zvonka Ibriksa iz članstva HDSSB-a. Predsjednik Suda časti Dinko Burić, dr. med. takvu je odluku obrazložio kao posljedicu Ibriksova višestrukoga kršenja Statuta HDSSB-a”, stoji u priopćenju.

Četiri razloga pada

Ibriks je, tvrde izvori Jutarnjeg, htio govoriti o ozbiljnim problemima u kojima se stranka nalazi što pokazuje i pad rejtinga HDSSB-a među biračima. Ibriks naime smatra da su četiri osnovna razloga zbog kojih je stranka u krizi. Prvi je suradnja s SDP-om oko ustavnih promjena u kojoj se HDSSB svesrdno zalagao za potporu izmjenama, a onda u posljednji tren odustao.

Drugi razlog pada rejtinga HDSSB-a je nepotreban ulazak u Savez za Hrvatsku i fijasko na izborima za EU parlament, a treći ekvidistanca prema Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović tijekom predsjedničke kampanje, te podrška Josipoviću u samoj završnici.

Četvrti razlog je nejasan odnos prema prosvjedu branitelja u Savskoj.

Kriza HDSSB-a ozbiljno je započela gubitkom vlasti na lokalnim izborima u Osijeku prije dvije godine, nastavila se smjenom na čelu stranke kada je umjesto Vladimira Šišljagića na stranački tron došao Dragan Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:10