ŽESTOKI NAPAD

STRANKA SE UTAPA U NEIMAŠTINI, A BERNARDIĆ RAZMIŠLJA O - ALEXU BRAUNU!? Prvi veliki udar unutarstranačke oporbe na šefa: 'On ne nudi baš ništa!'

 Hanza Media

Puča nema, ali golemog nezadovoljstva ima.

Tako, otprilike, izgleda trenutačno stanje u SDP-u koji ni nakon izbora novog predsjednika Davora Bernardića nikako da se vrati u igru. Nedjeljni Jutarnji doznaje da je nova ekipa s Iblerova trga konzultirala i Alexa Brauna, a da se intenzivno traga za inozemnim konzultantom koji bi trebao pomoći da se podigne rejting stranke. Hoće li to biti Brown ili netko drugi ili će se u zadnji čas zbog besparice od te namjere odustati, vidjet će se vrlo brzo.

Iz mjeseca u mjesec rejting stranke pada, a sve je više onih koji smatraju da novi šef nije dorastao svojoj ulozi i da će nakon lokalnih izbora doći do promjene.

A onda se na Facebooku pojavila reakcija Ranka Ostojića. “Pita mene mali... tata... hoće li i tebe ‘pospremiti’? Kažem mu... možda hoće, a možda neće. Mali dalje pita: A koliko posto da hoće, a koliko da neće ? Pa otprilike 70 % da hoće, a 100 % da neće.”

Sada je posve jasno da novi šef Bernardić i njegov protukandidat na izborima, Ostojić, ulaze u pravi politički okršaj, s krajnje neizvjesnim ishodom. Dan nakon te objave na društvenim mrežama Ostojić nam kaže da su priče o puču obična glupost. “Ma koji puč. Ali gdje je sve ono o čemu je Bernardić govorio, gdje je program, gdje su jaki potezi? Nema ničega.” Istovremeno, Željka Antunović, dugogodišnja članica stranke i ministrica iz vremena Ivice Račana, koja je ne svojom voljom ‘prespavala’ zimski san za vrijeme Zorana Milanovića, kaže da jednostavno nije u redu postavljati pitanje programa sada kada Bernardić tek dva mjeseca vodi stranku, a da se to pitanje nije postavljalo deset godina.

Program

Tada smo imali ‘jedan čovjek jednako stranka’ i svi su šutjeli. A sada i oni koji su itekako sve to odšutjeli traže u dva mjeseca i program i njegovu ekspresnu realizaciju”, govori nam Ž. Antunović.

U SDP-u je unatoč različitom mišljenju o novom šefu ipak postignut ‘tihi’ dogovor da će Bernardića pustiti na miru barem do lokalnih izbora. Nema tome davno kako su se sastali neki bivši Milanovićevi ministri i razgovarali kako se postaviti prema novom vodstvu, ali je zaključak bio da bi u ovom trenutku stranci više štetilo da se razbuktaju strasti, iako su redom svi nezadovoljni načinom na koji Bernardić pokušava stabilizirati SDP. “Dojam je da zaista nema nikakvu viziju, da reagira ad hoc, da od programa nema ništa”, tvrdi jedan od bivših bliskih suradnika Zorana Milanovića koji se također, od vremena do vremena, sastaje sa svojim SDP-ovcima. Razgovarao je tako Milanović s Bojanom Glavaševićem, Fredom Matićem, a na Iblerovu trgu nisu bili sretni ni nakon njegovih poruka koje je uputio Bernardiću, tražeći da pokaže tko je gazda u kući.

A i svi drugi SDP-ovci se ovih dana intenzivno sastaju, razgovaraju, predlažu, kritiziraju. Neki od njih, kao Biljana Borzan, šalju optimistične poruke, ali europska parlamentarka uz krajnje ‘nježne’ ocjene novog vodstva i samog Bernardića ne isključuje mogućnost “preispitivanja nakon izbora”. Orsat Miljenić, koji je imao jednu od najjačih ‘ekipa’ prije izbora, javno se ne želi izjašnjavati i radi svoj posao u Saboru, a mnoge od žestokih kritika koje SDP-ovci sada upućuju Bernardiću ostaju među četiri zida. Osim onih Ranka Ostojića, pa je sada posve jasno da više mira između Bernardića i Ostojića neće biti.

“Je li razgovaramo? Ma ne, niti me on zove, stalno dogovara neke sastanke koji se nikada ne realiziraju. ‘Naći ćemo se’, a jednom smo se i našli i dogovorili što bi trebalo napraviti, i nakon toga ništa. Neću biti nametljiv, niti me Bernardić što pita, niti mu treba moj savjet.”

Ali, Ranko Ostojić za razliku od mnogih koji javno šute, a u kuloarima ogovaraju Davora Bernardića i njegove ljude, tvrdi da stranci ne ide dobro.

“SDP klizi nizbrdo i ne pronalazi se ono što je obećano u predizbornoj kampanji. Prije svega, definiranje jasne politike”, kaže nam Ostojić, time da oštricu kritike usmjerava baš prema Bernardiću.

Nedavni susret

Kaže da su svima bila puna usta priča o tome da će SDP donijeti novi program, da će biti promijenjen Statut i da će se krenuti raditi.

“Ali, to se ne događa. Ljudi očekuju odgovore na ključna pitanja, a tih od SDP-a nema. Ne može se govoriti tako da poruke nitko živ ne zapamti.”

I nedavni susret splitske ekipe Ranka Ostojića uzburkao je duhove u vodstvu stranke.

“Meni nije jasno kome je to zasmetalo što se ja za svoj novac sa svojom ekipom ponekad sastanem. Gdje je tu problem? To samo govori o nesigurnosti onih koji su u ovom trenutku posvećeni uzimanju pozicija unutar stranke, umjesto prioritetima kojima bi se SDP trebao baviti”, kategoričan je Ostojić.

A prioritet je na Iblerovu trgu, upozorava Ostojić, namiriti sve one, kako ih naziva, “pretrčajce”, koji su prešli na stranku izbornog pobjednika. Mnogi žele spužvom izbrisati sve što je bilo dosad, a Ostojić kaže i ono što se događalo u vrijeme dok je Bernardić bio potpredsjednik SDP-a.

“Sada se mnogi pitaju zbog čega je potrošen novac za izbornu kampanju. Pa za što su trebali biti potrošeni nego za kampanju. Postoji dug koji je prije godinu dana bio 15 milijuna kuna i to od nenaplaćene članarine, mahom u Zagrebu. Zašto se to ne naplati, a pravi se budale od nas koji smo redovito plaćali.”

Za Ostojića nije u redu ni stvaranje slike u javnosti da je Zoran Milanović ostavio stranku u financijskim teškoćama.

“Pa nije stranka plijen, nego su se u stranci donosile odluke, a u tome su itekako sudjelovali mnogi koji su i sada u vrhu. I vječni potpredsjednik Zlatko Komadina i Bernardić koji je bio potpredsjednik i Rajko Ostojić koji je bio potpredsjednik, a mnogi od nas nisu tada bili ni članovi predsjedništva. O čemu se tu radi? Ja to ne razumijem.”

Drugi ešalon

Ostojiću sve to govori o situaciji u kojoj se sada našao SDP. S jedne se strane prema vani pruža slika o lažnom jedinstvu, a istovremeno se šalju poruke da ne valja “ovaj ili onaj”. “Ne radi se to direktno iz vrha stranke, nego ispod žita, radi to onaj drugi ešalon, oni vukovi koji se puštaju da kažu kako su jedni ovakvi, drugi onakvi, dok SDP klizi nizbrdo.”

Sam Ostojić uvjerava nas da nije nikakav “milanovićevac”, iako ga tamo stalno trpaju i kaže da je u bitku za predsjednika stranke, koju je izgubio, krenuo sam.

“Svi o kojima možemo govoriti kao o ‘milanovićevcima’ bili su na strani Orsata Miljanića ili su prešli Bernardiću. U tu sam bitku ušao sam i dobio sam 37 posto glasova. Gdje je danas moje mjesto? Nigdje. To se tako ne radi. Ako smo se već dogovorili da zajednički djelujemo, onda to tako treba i biti.” Oštre riječi upućuje i sadašnjoj strategiji koja se provodi u SDP-u i zamjera nekim svojim kolegama da su “namirisali priliku riješiti svoje frustracije boreći se s Milanovićevim duhovima”.

“Ti duhovi, od bogzna kada, više ne postoje. Ne znam zašto se Zorana Milanovića više uopće spominje. Ta bitka s duhovima je nastavak liječenja kompleksa nekih koji su ih imali otprije.”

Ostojić se ne slaže ni s najavama nekih oko utvrđivanja odgovornosti nakon lokalnih izbora. “Nije to tako kako to neki spominju. Po Statutu ide to na način da se nakon izbora bira novo rukovodstvo lokalne organizacije koje će onda procijeniti je li netko napravio posao ili nije. Hoće li biti izabran isti predsjednik ili novi, to je kod nas u SDP-u riješeno, pa nitko ne mora dati ostavku ako je izgubio lokalne izbore. Da je to tako Davor Bernardić ionako davno već ne bi bio predsjednik zagrebačke gradske organizacije. Kada bi išli gledati neuspjehe, onda su oni najveći baš u Zagrebu.” Ne štedi Ostojić ni Komadinu i tvrdi da nikada kao koordinator nije imao rezultate u Istri. “Nije tamo napravio ništa.”

Izborna letvica

Za Željku Antunović nije u ovom času presudno da se ljute gubitnici ili slave pobjednici. “Sve to mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti da se sada Bernardiću postavlja letvica za lokalne izbore, ili će je preskočiti ili pasti. Pa nije on imao vremena profilirati kandidate za te izbore, kao što nije imao vremena ni za profiliranje programa. A odgovornost za sadašnje stanje u SDP-u snosimo svi, jer smo godinama šutjeli.”

Antunović kaže da nije istina da nezadovoljnici ne mogu reći što ih muči. Većina ih je u Saboru, tamo rade i mogu predsjednika stranke uvijek upitati što se radi i što će se raditi. I Ostojić kaže da svoj posao u parlamentu radi uredno, dolazi na posao, postavlja pitanja. “Ali ako će se priča o SDP-u svesti na to da se prebrojava tko je bio na sjednicama, onda ćemo ići prema tipičnom socijalističkom tipu kada se ne pita što je napravljeno, nego jeste li biti prisutni.”

Slijede li u SDP-u čistke nitko nam nije mogao ni tvrditi, ni opovrgnuti. Očito, svi čekaju neke energičnije poteze Davora Bernardića koji su dosad izostali. Dobro upućeni u način funkcioniranja sadašnjeg vrha stranke kažu da je mnogo ‘suflera’ novom šefu, a među njima nije u glavnoj ulozi Zlatko Komadina, kako se često pokušava stvoriti slika u javnosti. “Da je bar on”, kaže nam jedan visokopozicionirani član stranke koji ocjenjuje da je i mnogo članova Predsjedništva moji sada šute i samo čekaju priliku da ‘navale’ na Bernardića. Kada smo Ranka Ostojića pitali očekuje li neke moguće sankcije što je tako otvoreno kritizirao novog predsjednika i ljude oko njega, odgovorio je da on s tim nema nikakvih problema. “Što se mene tiče, svi znaju da ne sudjelujem ni u kakvom puču, da ne organiziram nikakve ekipe. Ne veselim se neuspjehu SDP-a ili kad netko napravi loš rezultat ili ako netko ispali glupost. Meni je stalo do stranke.”

“Sve što sada govori Ostojić, kao jedini koji je u ovom trenutku odlučio javno kritizirati novo vodstvo, moglo bi mu služiti kao argument da je imao hrabrosti ukazivati na neefikasnost ekipe koja je došla s Bernardićem. Ako do novih izbora uopće dođe, naravno”, kaže nam sugovornik iz vrha SDP-a.

Ostojić kaže da je posve normalno da se vode rasprave unutar stranke. “Mogao sam otići i negdje drugdje, ali nisam. Želim samo da SDP bude bolji, a tom sadašnjem rukovodstvu očito više ne trebam. Super. Što ću im ja, ne mogu se nametati. Ako oni ne smatraju da netko tko je dobio 37 posto glasova u drugome krugu ima veliku podršku članova stranke i ne smatrate da je to osoba koja treba biti barem u Savjetu stranke ili dobiti konkretan posao, o čemu pričamo? O kakvom jedinstvu govorimo?!”

Promašena priča

Temperamentan, kakav već jest, Ostojić kaže da su sve drugo gluposti. Kao i to da su ga neki željeli gurati u kandidaturu za gradonačelnika Splita, a on je već osam godinama izvan života tog grada.

“Kako možeš biti dio te priče, to bi bilo potpuno promašeno.” Nije sretan ni zbog reakcija koje su uslijedile nakon što je Fred Matić najavio mogućnost kandidature za zagrebačkog gradonačelnika.

“Ono što su radili njemu je sramota. Prema vani se toliko govori o zajedništvu, a s druge strane je varijanta da se osporavaju svi oni koji su mimo šalabahtera ušli u vrh. Pa što je onda čudno da je Matić rekao da se osjećao gore nego onda kada mu je bilo strašno u životu. To je sada takva atmosfera.”

Odgovor što će biti dalje, Ranko Ostojić ne daje. Kaže, “uz sve dogovore koje sam s Bernardićem imao na početku, danas više nema ništa”.

“Ako me ne treba, ne treba, što ću mu ja? Ali probleme neću nikome raditi, to s urotničkim planovima su izmišljotine i spekulacije. Ali nitko me neće spriječiti da se za demokratizaciju borim kako ja mislim da treba. Ako stranka smatra da se tu ne mogu angažirati, učinit ću to na drugi način, nije to nikakav problem. Postoji civilno društo, sto mogućnosti sudjelovanja u raspravama. Mene zovu diljem svijeta da dođem držati govore, pa tako ispadne da si puno više cijenjen vani. U odnosu na one koji nemaju nikakvu težinu, a danas rukovode pričom u SDP-u.”

Pred građanima Hrvatske je jasan izbor - žele li gradove i općine koje ne pružaju apsolutno nikakvu nadu mladim ljudima u Hrvatskoj, iz kojih se događa egzodus mladih ljudi u zemlje širom svijeta ili žele bolje, transparentnije i racionalnije upravljanje. SDP je pokazao u gradovima i općinama u kojima upravlja da upravljamo kvalitetnije, bolje, racionalnije i da ljudi imaju veću perspektivu i veću mogućnost razvoja. SDP je to pokazao, i to je naša dužnost napraviti i sada na lokalnim izborima, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu na početku sjednice Glavnog odbora stranke.

Članice i članove Glavnog odbora stranke pozvao je na okupljanje i zajedništvo kako bi motivirali sve ljude SDP-a i sve one koji žele dobro Hrvatskoj, progresivne snage, SDP-ove koalicijske partnere i udruge civilnog društva, a oni građane kako bi u što većem broju izašli na lokalne izbore i kako bi se zaustavilo iseljavanje i egzodus mladih i radno sposobnih ljudi iz Hrvatske.

“U posljednjih 25 godina HDZ je svojom politikom ostavio u mnogim sredinama u Hrvatskoj siromaštvo i iseljavanje”, istaknuo je Bernardić.

Naveo je i da već mjesec dana obilazi Hrvatsku i susreće se s brojnim ljudima te da mu je u slavonskom selu jedna baka rekla da je “nikako, da već 25 godina vlada HDZ, selo je prazno, mladih ljudi nema, čitava je generacija otišla u Irsku, ostali su samo starci”.

“Takvu Hrvatsku koja nije dobra za djecu više nikada ne smijemo dopustiti i naša odgovornost je stvoriti uvjete da Hrvatska opet postane dobra za djecu, da nudi perspektivu, šansu mladima, da reformira obrazovanje kako bi to obrazovanje moglo biti poticaj i šansa mladima da u Hrvatskoj nađu bolji posao, odgovarajući posao i zasnuju svoje obitelji”, istaknuo je Bernardić.

“Naš zadatak kao SDP-a je biti jasna alternativa ovoj Vladi koja pokazuje odnosom prema znanosti i obrazovanju da joj djeca nisu bitna, koja štiteći i tolerirajući plagijatorstvo, štiteći i tolerirajući sukob interesa i štiteći i tolerirajući fašizam - šalje poruku - kuća je na krivim temeljima. E pa, gospodo draga, Hrvatska zaslužuje šansu, Hrvatska zaslužuje perspektivu za mlade, i mladi u Hrvatskoj zaslužuju budućnost. Zato je naša odgovornost kao SDP-ovaca i SDP-ovki da im trasiramo i ponudimo odgovor i ponudimo budućnost”, poručio je predsjednik SDP-a.

Bernardić smatra da se reforma obrazovanja mora nastaviti, a moraju se, kaže, nastaviti i svi pozitivni procesi u hrvatskom društvu te je najavio da danas kreću u formiranje dijaloga na ljevici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:39