IZDAN NIZ UPOZORENJA

STRAŠNA OLUJA STIGLA U ISTRU, METEOROLOZI NAJAVLJUJU NEVRIJEME U VEĆEM DIJELU HRVATSKE Crni oblaci, jak vjetar i kiša pogodili naš najveći poluotok

 
 Sanela Pašić, Pier Luigi Masetto, Leonard Beriša / Istramet

U Hrvatskoj je u četvrtak nastupio vrhunac toplinskoga vala, koji je u većini države donio temperature znatno više od 30, a ponegdje su prešle i 40 Celzijevih stupnjeva.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 14 sati najtopliji grad u Hrvatskoj bio je Knin, u kojem su izmjerena 42 stupnja.

Sunce je osim Knina najviše zagrijalo Nacionalni park Mljet gdje je izmjereno 40.5 stupnjeva. Na vrelih 39 stupnjeva pržili su se stanovnici Lipika, Daruvara, Metkovića, Imotskog i Sinja.

No, u poslijepodnevnim se satima počela ostvarivati prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda prema kojoj bi sa zapada trebalo stići pogoršanje.

Kako javlja portal Istramet, olujni oblaci stigli su na zapadnu obalu Istre, more je ondje uzburkano, a snažan vjetar je ponegdje na području Pule već porušio nekoliko stabala.

Kasnije su stigla izvješća o srušenom drveću u drugim dijelovima Istre.

Prizore iz Istre snimili su čitatelji Istrameta, koji fotografije objavljuje na svojoj stranici na Facebooku.

Leonard Beriša / Istramet
Novigrad

Sanela Pašić / Istramet
Umag

Pier Luigi Masetto / Istramet
Novigrad

Video: Goran Car via Istramet

Glas Istre javlja da je jak zapadni vjetar s olujnim udarima počeo puhati iza 14 sati, a na jugozapadnoj obali najvećeg hrvatskog poluotoka prouzročio je i štete. Prema raspoloživim podacima iz Centra 112 u Pazinu, olujno nevrijeme na moru diže valove i do dva metra visine.

Prema sadašnjim meteorološkim podacima i dojavama, koje stalno stižu u Lučku kapetaniju, nautičari koji se nalaze na otvorenom moru u ozbiljnoj su opasnosti. U samoj pulskoj luci valovi dosežu od pola do cijeli metar visine.

Vinko Jurilj / Istramet
Lovran

Ovo je već treća velika oluja u Istri u samo nekoliko tjedana.

- Ova oluja nije uzrokovala veće probleme. Vatrogasne ekipe su primile oko 10-ak dojava građana najviše o srušenim stablima, granju dok je u Medulinu oštećen i krov veslačkog kluba u autokampu. No, velikih šteta nije bilo i nevrijeme nije mjerivo s posljednjim, koje je pak učinilo veliku štetu, kazao nam je Dino Kozlevac, glavni vatrogasni zapovjednik za Istru.

Oluja i na Kvarneru

Nevrijeme je u međuvremenu stiglo i na Kvarner, pa tako reporter Jutarnjeg iz Crikvenice javlja o kiši, grmljavini, snažnom vjetru i visokim valovima koji su rastjerali mnogobrojne turiste s tamošnjih plaža.

Jutarnji list
Crikvenica

Jutarnji list
Crikvenica

DHMZ je za četvrtak najavio postupno dodatno širenje nestabilnosti na veći dio unutrašnjosti te na srednji Jadran.

Glavnina promjena u petak

U petak u većini krajeva promjenljivo i nestabilno, mjestimice uz pljuskove s grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji. Već od jutra oborine će biti na zapadu zemlje, a poslijepodne i navečer moguća je i u ostatku unutrašnjosti.

Sunčanije i uglavnom suho zadržat će se na srednjem i južnom Jadranu.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni, poslijepodne prolazno pojačan zapadni i sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro slabo jugo, zatim većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I dalje vruće, većinom na istoku i vrlo vruće. Najniža temperatura od 17 do 22, u Slavoniji i malo viša, a na Jadranu uglavnom od 23 do 28 °C. Najviša dnevna većinom između 28 i 35, a na istoku zemlje i do 38 °C.

DHMZ je za petak putem Meteoalarma izdao čitav niz različitih upozorenja za sve dijelove Hrvatske. Crveni će alarm biti na snazi za Slavoniju i Baranju zbog vrlo visokih temperatura, dok će za ostatak države na snazi biti narančasti i žuti alarmi, što zbog visokih temperatura, što zbog jakog vjetra, što zbog mogućeg nevremena.

Crvena uzbuna znači izuzetno opasne, narančasta opasne, a žuta potencijalno opasne vremenske uvjete.

U subotu prolazno naoblačenje uz povremenu kišu te pljuskove s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti intenzivniji. Zatim, na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti i djelomice sunčano.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u Slavoniji na udare i jak. Na Jadranu umjeren, mjestimice jak sjeverozapadnjak, u nedjelju prolazno i bura.

U ponedjeljak će vjetar slabjeti.

U subotu svježije, osobito u unutrašnjosti, a zatim dnevna temperatura u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:30