GAZDA NEMA NOVCA

STRAVA NA OROSLAVSKOM HIPODROMU Zbog neishranjenosti i nebrige prekrasni sportski konji osuđeni na smrt u najgorim mukama

Vlasnik konja Josip Tuđa rekao je kako u Africi umiru milijuni djece, a ovdje se pravi problem o nekoliko njegovih uginulih konja.
 Zagorje international

Zabrinuti žitelji Oroslavja portalu Zagorje International ovih su dana poslali uznemirujuće fotografije uginulih konja na farmi vlasnika oroslavskog hipodroma i 'Štalice' Josipa Tuđe.

Kažu kako je preostalih 30-ak konja koliko ih je još preostalo u štali, izgladnjelo i žedno, a ni krivi ni dužni ostavljeni su na milost i nemilost tragičnoj sudbini jer si nažalost sami ne mogu pomoći.

– Ovi jadni sportski konji su nažalost postali žrtve čovjeka koji je sa svojim poduzećem Oreh završio u ogromnim financijskim problemima, ali se zato vrlo rado slika po lokalnim televizijama i glumi nekakvog pučkog tribuna. Osim što su konji neishranjeni, žedni i stalno zatvoreni, ugibaju i zbog neadekvatne veterinarske zaštite. Izgledaju loše i zasigurno su puni glista i ostalih parazita – tvrde mještani Oroslavja.

Novinari su se osobno preko 'liste srama' Porezne uprave uvjerili da tvrtka Oreh u stečaju ima dug od 635 tisuća kuna, a on osobni dug pak čak od 3,6 milijuna kuna, što je ukupno preko 4,2 milijuna kuna.

Zagorje International

Vlasnik konja Josip Tuđa rekao je kako u Africi umiru milijuni djece, a ovdje se pravi problem o nekoliko njegovih uginulih konja.

– Umiru ljudi, ugibaju i sve ostale životinje i sasvim je normalno da ugibaju i konji naročito preko zime. Pa jedan konj prije nekoliko godina uginuo mi je i na samoj stazi na hipodromu gdje se održavala kasačka utrka. U cijeloj ovoj priči radi o najobičnijoj podvali jednog mog radnika, Milorada Brkića, kojem sam davao 500 kuna tjedno da mi pomaže postavljati ogradu oko ranča kako bi konje, sada na proljeće, mogao pustiti izvan štale i koji je fotografije uginulih konja objavio na Facebooku. To mi je hvala što sam mu dao posao. Osim toga i stalno me potkradao. Krao mi je iz štale opremu, zob, kukuruz, sve čega se domogao, pa više tamo ništa ne mogu ni ostavljati. Zbog krađa ga je privodila i policija – rekao je Tuđa.

Na upit ugibaju li mu konji zbog neishranjenosti i nebrige, Tuđa nam je rekao kako je istina da ne hrani konje baš onako kako bi trebalo, a zbog nedostatka novca ne može im pružiti ni adekvatnu veterinarsku zaštitu. No, dodaje, od gladi i žeđi, kao što neki pričaju, konji sigurno nisu uginuli.

Tuđa je, kaže, kao veliki ljubitelj konja, po uzoru na neke zapadne zemlje, poput Francuske, gdje se oko kasačkih trka i na klađenju okreću milijuni eura i u Hrvatskoj, izgradivši 2005. godine u Oroslavju hipodrom i ergelu sportskih konja, htio napraviti nešto slično. Mislio je naime da će to i kod nas biti ljudima atraktivno i primamljivo. Dodaje kako je nekad u staji imao 70 konja, a sada ih je preostalo samo 30-ak.

Zagorje international

Do sada ih je kroz nekoliko godina 15-ak uginulo i svi su, kaže, zakonski zbrinuti putem higijeničarske službe. Neke je uspio prodati za dvije, tri tisuće kuna, desetak ih je zaklao zbog mesa, a desetak konja je pak podijelio.

– Rado bih se riješio i ovih preostalih 30-ak grla, no nitko ih više neće ni da mu ih dam badava. Jer zbog slabog interesa javnosti, kasačkih utrka u Hrvatskoj više nema, a za klanje ih nitko neće, jer svi hoće pasmine koje su veće, deblje i ishranjenije od ovih mojih sportskih. Hranim ih i brinem se o njima, sukladno svojim financijskim mogućnostima koliko mogu. Eto, za dva, tri tjedna nadam se da ću napraviti i ogradu, pa ću ih moći pustiti i van na pašnjak – rekao nam je na kraju Tuđa, dodavši da je i dobro što pišemo o tom problemu kojeg imaju i drugi uzgajivači takvih konja, jer za razliku od velikih poticaja koje dobivaju vlasnici drugih konja, njegovi ne dobivaju ništa, piše Zagorje International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:00