NAJTEŽE MUKE

STRAVIČAN POKOLJ KOD POŽEGE Pobijeni svi psi i mačke u selu, mještani u strahu i za vlastiti život

Životinje su u selu pod Papukom patile danima, povraćajući krv. Nije im bilo spasa...
 Facebook

Pet pasa i četiri mačke otrovani su u selu Gornji Vrhovci nedaleko od Požege, tvrde članovi udruge za zaštitu životinja Sirius, koji su protekla dva mjeseca hranili životinje i pokušavali im pronaći dom.

Životinje su u selu pod Papukom ugibale danima, u najtežim mukama, povraćajući krv. Nije im bilo spasa. Kada su došli u redovnu kontrolu, članovi udruge pronašli su zaleđena tijela nesretnih životinja.

U selu živi samo petero ljudi, koji kažu kako ne znaju tko bi mogao pse otrovati i koji su sada u strahu i za vlastite živote.

Činjenica jest da je jedan seljanin nekoliko dana prije nego su životinje počele ugibati čuo kako se automobil zaustavlja u selu. Pošto je blizu lovište, pretpostavio je da je riječ o nekom od lovaca, pa se nije usudio izaći iz kuće. Tek kad se automobil udaljio, izašao je i vidio pse kako jedu iz plastične posude. Shvatio je da se unutra nalaze kosti, prelivene tekućinom ružičaste boje. Brzo je otjerao pse, uzeo kutiju i spalio sav sadržaj.

- Bojao se da je otrov, ali nije nas nazvao. Seljani su uglavnom starci i boje se lovaca. Kad smo došli i pronašli leševe, zgrozili smo se. Pretrage su skupe, pa smo poslali samo jednog psa na obdukciju i toksikološku analizu. Još nemamo rezultate, to će potrajati barem desetak dana, ali pozvali smo policiju jer sumnjamo na trovanje. Na psima nema nikakvih tragova ozlijeda - kaže Gorana Malbašić iz udruge Sirius.









Udruga je u Gornje Vrhovce došla u prosincu prošle godine, kada su im građani dojavili da se tamo nalazi čopor odbačenih pasa. Selo je, naime, postalo odredište svima koji su se odlučili riješiti svojih dojučerašnjih ljubimaca, a seljani su se pokušavali brinuti o svim napuštenim životinjama.

Volonteri su prije tri mjeseca počeli seljanima dostavljati hranu, a namjera je bila jednog po jednog psa izvlačiti iz sela i udomljavati. Najprije su spasili labradora Simba, koji je sretno udomljen, a on je na kraju jedini pas iz sela koji je spašen. Iduća je trebala biti mlada skotna kujica. Za nju je pronađen privremeni smještaj, ali kad su volonteri došli po nju shvatili su da je nestala.

- Sumnjamo da su je ubili lovci, ali nemamo dokaze. Tada nismo mogli ništa poduzeti, ali sada možemo i nećemo odustati. Molimo sve one koji imaju bilo kakve informacije o trovanju da nam se jave. Mi ćemo platiti troškove obdukcije. Još ne znamo kako skupiti potrebnih 7500 kuna, koliko košta analiza, ali nismo mogli dozvoliti da se krivci samo tako izvuku. Nećemo odustati i pronaći ćemo ih. Moraju odgovarati za ono što su napravili - odlučna je Malbašić.

U Policijskoj postaji Požega potvrdili su nam kako su izašli na teren po dojavi građana, te kako još uvijek provjeravaju sve detalje slučaja.

- Zasad nemamo indiciju da je riječ o kaznenom djelu. Taj je dio u nadležnosti veterinarske inspekcije, ali ako se dokaže da ima elemenata kršenja zakona, mi ćemo reagirati - kaže glasnogovornica Ivana Radić.

Lovci tvrde da sve to ima veze sa - divljim svinjama!?

U Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije kažu kako su ideje o tome da je netko od njihovih lovaca kriv - nevjerojatne.

- Stojim iza svih svojih lovaca. Vrijeme će pokazati što je istina. Vi to ne znate, ali u pozadini svega je priča o dozvoli za žirovanje svinja - rekao nam je predsjednik društva Zdravko Vujnović, odbivši nam detaljnije pojasniti kakve veze imaju divlje svinje i trovanje pasa, usput nam zaprijetivši tužbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:50