IVANA MALETIĆ

STRELOVITI USPON HDZ-ove ZASTUPNICE U PARLAMENTU EU 'Ne razumijem što je to ljevica i desnica u HDZ-u. U politiku se zapravo ne razumijem...'

Ivana Maletić
 Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (44) članica je HDZ-a samo šest godina, a od 2016. jedna je od šest potpredsjednika vladajuće stranke. Magistrica ekonomije porijeklom iz Šibenika, koja slovi kao stručnjakinja za javne financije, proračun i povlačenje novca iz EU, već dva puta figurirala je kao potencijalna ministrica gospodarstva, ali u Vladu ipak nije ušla. Kažu da je bliska desnoj struji Milijana Brkića, što joj je do sada očito bio minus, a ona se o tome nikad nije izjašnjavala.

- Ne razumijem što je to ljevica i desnica u HDZ-u kada svi radimo zajedno. U politiku se zapravo ne razumijem, uvijek sam ostala posvećena projektima na kojima radim. U Vladi je svatko tko je trebao biti. Onoga koga je premijer htio taj je u Vladi u kojoj je puno ekonomista. S druge strane, u Europskom parlamentu jedina sam ekonomistica iz Hrvatske, a premijer zna moju ulogu u važnim odborima za budžet, ekonomsku i monetarnu politiku te regionalni razvoj. Mislim da je to razlog zašto me nije pozvao u Vladu - povjerila se nedavno bliskoj prijateljici Ivana Maletić.

Rođena je kao Ivana Nakić 12. listopada 1973. u Šibeniku. S roditeljima, majkom Nevenkom i ocem Paškom Nakićem, te šest godina mlađim bratom Nevenom živjela je u obiteljskom stanu na Križu, na Baldekinu. Ulicu iznad živio je godinu stariji Goran Višnjić, s kojim se u djetinjstvu igrala lovice, kauboja i Indijanaca…

Majka joj je bila odvjetnica pa je postala javna bilježnica i još radi, a otac je bio električar i sada je u mirovini.

U vrijeme kada je pohađala osnovnu školu i Opću gimnaziju u Šibeniku, koje je završila s odličnim uspjehom, odrastanje njezine generacije u Šibeniku u velikoj mjeri obilježio je Međunarodni festival djeteta oko kojeg su gotovo svi bili angažirani, a družili su se sa svojim vršnjacima Japancima, Kinezima, Afrikancima, Europljanima…

Čvrsto na zemlji

Međutim, Ivana Nakić razlikovala se od većine prijatelja s kojima je odrastala jer se rodila s ljubavi i razumijevanjem prema brojevima pa joj je matematika uvijek bila najdraži predmet. Prijatelji kažu kako nikada nije učila, a uvijek je dobivala petice pa su dolazili doma k njoj na instrukcije.

- Testove iz matematike, fizike i biologije rješavala je bez greške, a voljela je i pisati pjesme. Sve joj je išlo lako, bila je najbolja učenica, glavni organizator, u svemu se isticala, svih 12 godina bila je predsjednica razreda, profesori su bili slabi na nju, ali nije bila nametljiva. Bila je prava prijateljica, oko matematike mi je uvijek pomagala, često bi ispunila svoj test pa bi i meni riješila mnogo zadataka. U drugom razredu srednje škole počeli smo izlaziti, a Ivana je često ostajala kod kuće jer je čitala - otkriva Deana Karađole, koja je danas profesorica u školi u Šibeniku, a s Ivanom Maletić, tada Nakić, 12 godina sjedila je u istoj klupi i bile su nerazdvojne.

- Ivana je bila samozatajna, samostalna i odgovorna mlada osoba i uvijek je bila spremna pomoći drugima, nije bila štreberica, a stajala je čvrsto na zemlji. Bila je za svoje godine jako zrela osoba - kaže njezina razrednica u gimnaziji i profesorica povijesti Jasmina Paić koja objašnjava kako je njezina generacija upisala Kulturno-umjetničku srednju školu za zvanje suradnik u Indok djelatnosti, koja je reformom 1990., kada su išli u treći razred, promijenila ime u Gimnaziju Šibenik.

- Ivana je oslobođena mature jer je sve četiri godine imala sve petice, a 1992. pisala je maturalni rad iz povijesti na temu “Velika gospodarska kriza 1929. - 1933.”. Njezina generacija bila je prva koja zbog ratnih opasnosti maturalnu večeru nije mogla imati u Šibeniku, nego je organizirana u diskoklubu Aurora u Primoštenu - otkriva njezina razrednica, ponosna na to da ima dosta učenika iz tog razreda koji su danas doktori znanosti, a ima i profesora, liječnika, glazbenika te uz Ivanu Maletić još jedan političar, Krešimir Šakić iz SDP-a, koji je tri godine ravnatelj Nacionalnog parka Krka.

- Do zadnjeg trenutka nismo znali idemo li na maturalni ples. Dogovor je bio da se počnemo uređivati ako do pet popodne ne bude uzbune. Kako uzbune nije bilo, na brzinu smo se sredili i krenuli na maturalni ples u Auroru u Primošten. Kažem maturalni ples, a ne maturalna večera jer smo u Aurori te večeri jeli pizzu. Ali bilo nam je sjajno - ističe Deana Karađole, Ivanina najbolja prijateljica koja je zajedno s njom trenirala košarku od petog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole. Svake godine od početka svibnja do početka listopada Ivana je plivala najčešće na Zablaću, gdje su joj roditelji sagradili kuću, ili na Solarisu, a rjeđe na Jadriji. Na njezinu žalost, samo godinu dana trenirala je tenis.

Ratna psihoza

- Ivana je druželjubiva, društvena, racionalna i trezvena, a s druge strane je jako emotivna. U školi smo osnovali bend Strings, u kojem je frontmen bio Miro Odak koji je danas odgojitelj u vrtiću, a uz mene je svirao Krešimir Šakić. Nastupali smo lokalno po Šibeniku, ali i u Zagrebu, a Ivana nam je kao predsjednica razreda pomogla da u školi dobijemo prostoriju za probe. Oduvijek smo svi bili ponosni na nju - govori Branimir Zmijanović koji je s Ivanom išao u razred u gimnaziji, a poslije je studirao pravo u Zagrebu pa su se viđali po gradu i po domovima.

- U životu je postigla sve što je željela, jedino nije upisala fakultet molekularne biologije. U gimnaziji je obožavala profesoricu iz biologije koja joj je sjajno išla i razmišljala je o tom studiju. No, kada smo krenule u četvrti razred gimnazije zbog rata su se svi iz razreda iselili iz svojih stanova u Šibeniku i privremeno otišli živjeti nekamo izvan grada pa pola predavanja nije održano. Ivana je dane provodila ili u skloništu u Šibeniku ili u kući u Zablaću koju su gradili, a gdje su se njezini roditelji zbog rata preselili 1992. godine. Osjećala se ratna psihoza, baš smo se bojali. Noću su se vidjeli svijetleći meci, od granate koja je pala u gradu kupili su dijelove ljudskih tijela… U takvoj atmosferi splasnula joj je ambicija za ulaskom u znanstvene vode. Rat je obilježilo cijelu našu generaciju, naše ambicije, ideje, snove - objašnjava Deana Karađole.

Zbog ratnih godina 1991. i 1992., koje je dobrim dijelom provela u skloništu, Ivana Maletić ponekad ima noćne more, kada sanja da nije završila četvrti srednje i da joj ne priznaju fakultet ni magisterij.

Ekonomski fakultet u Zagrebu upisala je 1992., a diplomirala je 1997. godine. Prve dvije godine studija živjela je u Domu “Stjepan Radić” na Savi, a naredne dvije godine u Domu u Cvjetnom naselju.

- Većina studenata ekonomije vrijeme između predavanja provodila je u fakultetskom kafiću Kefa, koji su tada vodili Zdravko Mamić i Ivan Ivančić Bosa, a Ivana je s jednom svojom prijateljicom non stop visjela u IT centru u jednoj prostoriji u zgradi fakulteta, gdje je bilo šest računala. Tamo je stalno nešto pisala - otkriva prijatelj koji je s njom studirao.

U fakultetskom IT centru nastalo je istraživanje na temu: Hrvatska kao turistička destinacija, za što je Ivana Nakić dobila rektorovu nagradu.

- Druga rektorova nagrada bila joj je zabranjena kada je s prijateljicom napravila veliko analitičko istraživanje o Ekonomskom fakultetu među studentima i profesorima Ekonomskog i drugih zagrebačkih fakulteta. Njihova profesorica bila je oduševljena, a dekan Pero Sikavica zaustavio je njihov rad i nije ga htio poslati rektoru. Rekao im je: “Kako ste mogle to raditi baš sada kada sam ja dekan, rektoru pokazivati naše prljavo rublje! Napravite to neki drugi put”. Ivana je bila jako ljuta, ali nije ratoborna osoba pa po tom pitanju dalje ništa nije napravila - otkriva prijatelj sa studija.

- Ivana je organizirana, uporna, puna entuzijazma i usmjerena na ostvarivanje cilja. Na fakultetu je uvijek organizirala različite projekte, imala je pregršt ideja, vukla je, usmjeravala nas, a mi smo je slijedili. Ona nas je povukla u časopis za mlade Šalji dalje, koji je pokretala Ljubica Benović, urednica u Znanstveno-obrazovnom programu HTV-a, koja je pozvala Ivanu da joj pomogne.

- Ponekad bismo izašle, ali nismo tulumarile, stalno smo bile u nekim projektima - govori Ivana Galić, koja je s Ivanom Nakić studirala od druge godine fakulteta.

Za vrijeme studija profesori su je preporučali za rad na različitim projektima, poput izrade ekonomskih analiza. Profesorica Đurđica Tuškan preporučila ju je povratniku Vjekoslavu Martinku koji je 1996. osnovao tvrtku Lovranske vile, a Ivana Maletić radila je na ekonomskim analizama potrebnim za ulazak u posao. Tvrtka Lovranske vile uspješno posluje i danas.

Ivana Maletić diplomirala je u svibnju 1997., a iste godine u Šibeniku se vjenčala za šest godina starijeg elektrotehničara iz Oklaja Branka Maletića (51), kojeg je upoznala pred kraj četvrtog razreda gimnazije. On je srednju školu završio u Drnišu i odmah se zaposlio u tvrtki Metal sin koju je otvorio pokojni otac Jasne Bilušić. Želio je krenuti na studij u Zagreb, no među prvima se prijavio kao dragovoljac Domovinskog rata. Kada su se 1992. upoznali, bio je u pričuvnom sastavu MUP-a, stalno na terenu. Zato su se prve dvije godine veze dopisivali, a 1994. s fronte je i on došao u Zagreb. U početku mu je Ivana u velikoj mjeri pomagala da nakon više od tri godine ratišta polako vrati život u normalu. Studirao je promet i ekonomiju, a 2003. zaposlio se u Fini, gdje radi i danas. U braku su dobili tri kćeri - Tenu (19), Mašu (15) i Bugu (11).

- Tena je završila, a Buga ide na gitaru u glazbenu školu, dok je Maša bila kadetska državna prvakinja u streljaštvu.

Podstanarka na Trnju

U Zagrebu su Maletići prvo živjeli u dva podstanarska stana na Trnju, a 2004., dijelom od ušteđevine, a dijelom kreditom, kupili su malu novosagrađenu kuću na Trnju. U međuvremenu su dobili još dvije kćeri pa im je postalo pretijesno te su 2011. po iznimno povoljnoj cijeni kupili veliki stan u novogradnji u Rapskoj ulici na Savici. Zbog najmlađe kćeri Buge prije šest mjeseci kupili su dvije male crvene ribice, a zatim i hrčka kojem su dali ime Gogo - govori blizak obiteljski prijatelj Maletićevih i otkriva kako Ivana slobodno vrijeme danas najradije provodi s obitelji u šetnjama Sljemenom ili vožnji biciklima po Jarunu i Bundeku.

- Nije tajna da Ivana obožava čitati, pogotovo knjige o ekonomiji, a od muzike voli slušati Olivera, Arsena, Gibonnija, Ninu Badrić, Jacquesa Houdeka, klape… - otkriva drugi prijatelj.

Nakon što je na Ekonomskom fakultetu diplomirala u svibnju 1997. Ivana Maletić odmah se javila na natječaj Ministarstva financija, na kojem je primljena i u prosincu 1997. zaposlila se kao vježbenica u Upravi za računovodstvo u središnjici u Katančićevoj ulici. Ondje je provela 14 godina. Pet godina radila je kao vježbenica i stručna suradnica.

- Nakon što je tri dana radila kao vježbenica u Upravi za računovodstvo, pitala je što je u kutijama koje su stajale u uredu. Rekli su joj da su to financijski izvještaji ministarstava, čija predaja je obavezna, da završavaju kod njih, a da oni s njima ne rade ništa. Na Ivaninu inicijativu dozvolili su joj da te podatke obradi, a ona je nakon dva mjeseca u ekonomskom časopisu TEB objavila prvi članak o nepravilnostima u financijskim izvještajima. Temeljem njezine analize Ministarstvo financija poslalo je službenu uputu korisnicima u čemu griješe, što moraju popraviti…

Paralelni posao

Kao vježbenicu ju je zapazio tadašnji državni tajnik Mijo Jukić. U Ministarstvu financija Ivana Maletić 2002. postaje savjetnica, zatim viša savjetnica, u rujnu 2004. načelnica Odjela za poslove nacionalnog fonda, a u svibnju 2005. imenovana je pomoćnicom ministra financija Ivana Šukera i povjereno joj je vođenje Uprave za izvršavanje državnog proračuna. U veljači 2008. unaprijeđena je na mjesto državne tajnice, a u travnju 2010. imenovana je na dužnost Zamjenice glavnog pregovarača u postupku pristupanja EU.

- Došla je u vrijeme kada je s mjesta ministra odlazio Božo Prka i dolazio Borislav Škegro, ostala za vrijeme mandata Mate Crkvenca, Ivana Šukera i godinu dana Martine Dalić, a otišla je početkom 2012., nedugo nakon što je došao Slavko Linić - otkriva njezina dugogodišnja suradnica.

- Uz posao u Ministarstvu uvijek je radila nešto paralelno. Vikendima i noćima dulje je vrijeme bila angažirana na jednom projektu u Budimpešti i zarađivala je dvije plaće. Radila je cijele dane i noći. Njezin muž zna da ona uživa u poslu i uvijek je bio tolerantan zbog njezinih poslovnih angažmana. Iz Ministarstva se rijetko kući vraćala prije sedam, osam sati. Bila je zaljubljena u posao koji je radila, pregovori su završili i velika ambicija bila joj je pripremiti sistem za velik novac koji je trebao početi stizati iz europskih fondova. Međutim, ministra Slavka Linića europski fondovi nisu zanimali. On joj je rekao da je taj projekt kod Branka Grčića i da ide k njemu. Ivana je tada shvatila da nema smisla ići od jednog do drugog i odlučila je otići iz Ministarstva.

Početkom 2012. osnovala je privatnu tvrtku s centrom za europske fondove.

- Kao privatnica odlično je zarađivala, dobivala je mnogo projekata, već je počela dizati cijene, no nakon godinu i pol, 1. srpnja 2013., izabrana je na zastupnicu u Europskom parlamentu. Tvrtku su preuzele suradnice koje su s njom počele raditi - otkriva njezin prijatelj.

- U HDZ je ušla u lipnju 2012., kada ju je nazvao politički tajnik stranke Tomislav Čuljak i ponudio joj da vodi Odbor za europske fondove. Pristala je jer je osjećala strast prema tome - otkriva blizak stranački suradnik, ističući kako je na europskim izborima 2013. postavljena na četvrto mjesto na listi, odmah iza Dubravke Šuice, Andreja Plenkovića i Davora Stiera.

Stranački suradnik zna da nije bila pripremljena na posao europarlamentarke jer mu se nije nadala.

- Na početku je u Bruxellesu unajmila stan, no to joj je bilo komplicirano jer jedan tjedan mjesečno provodi u Strasbourgu, često ima obaveza po Hrvatskoj, a njezin muž i kćeri bili su joj u posjetu samo jednom… Zato već godinama od ponedjeljka do četvrtka živi u hotelskoj sobi u Bruxellesu. U Bruxellesu se najviše družila s troje kolega iz HDZ-a, Plenkovićem, Stierom i Šuicom, s kojima je tri godine, od 2013. do 2016., barem jednom tjedno odlazila na večeru - otkriva jedna od njezinih bivših stažistica.

Strelovit napredak

- U Bruxellesu ima dva asistenta, a jedna je u Strasbourgu. Angažirala je puno mladih stažista koji joj u Bruxelles dolaze na mjesečnoj bazi. Svojedobno joj je stažistica nekoliko mjeseci bila i kći Milijana Brkića.

- Kao europska zastupnica jako je aktivna i po Hrvatskoj gdje često odlazi na jednodnevna putovanja do Dubrovnika, Osijeka, Vukovara, Splita, Mostara… pa je sa svojom Hondom FRV iz 2007. napravila 180 tisuća kilometara. Zato je nedavno promijenila automobil i kupila je novi Volvo XC 60 - otkriva prijatelj obitelji Maletić.

- Neki u stranci danas joj zamjeraju što je u lipnju 2015. kao vodeća stranačka stručnjakinja za ekonomiju sa sadašnjim ministrom Tomislavom Ćorićem i stručnjacima njemačkog IFO instituta predstavila gospodarski program HDZ-a koji je vodio Tomislav Karamarko. Potom je u svibnju 2016. izabrana za potpredsjednicu stranke, na parlamentarnim izborima 2016. bila je nositeljica liste u II. izbornoj jedinici, slovila je kao glavna ekonomistica HDZ-a nakon što ga je preuzeo Andrej Plenković. Strelovito je napredovala, ali je Plenković ipak nije pozvao u Vladu. Međutim, ona je iznimno stručna osoba i njezino vrijeme tek dolazi - objašnjava član HDZ-a kojeg svrstavaju u desnu stranačku struju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:10