PORAZNE BROJKE

STRUČNJACI ALARMIRAJU Europljani piju najviše na svijetu, a Hrvati čak i njih nadmašuju!

Rađen po uzoru na EU, hrvatski plan treba brzo provesti u djelo
 AP

Hrvati godišnje popiju 12,8 litara alkoholnih pića, što je iznad europskog prosjeka koji iznosi 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića dnevno.

To je pak dvostruko više od svjetskog prosjeka - napomenuo je u svom uvodnom govoru Tomislav Đidara koji je kao predstavnik Ministarstva zdravlja jučer otvorio konferenciju o alkoholu i godišnji sastanak službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Na konferenciji je predstavljen Europski akcijski plan o alkoholu za razdoblje od 2012. do 2020. godine.

Verzija za raspravu

Na temelju njega predstavljena je i radna verzija hrvatskog akcijskog plana o alkoholu rađena po uzoru na europski.

U izradi plana sudjelovali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo socijane politike i mladih.

Prema anketi o potrošnji kućanstava Državnog zavoda za statistiku, godišnji prosjek potrošnje alkoholnih pića po članu kućanstva u Hrvatskoj je u 2010. iznosio 27 litara, od čega 15,6 litara piva, 10,7 litara vina, dok je utrošak žestokih pića iznosio 0,7 litara.

Jedna dobra vijest

- Država koja je europski rekorder u godišnjoj potrošnji alkohola je Češka u kojoj svaka osoba godišnje konzumira više od 16 litara alkohola. Hrvatska je na toj razini bila 1990. - rekao je Lars Moller, voditelj programa za alkohol i droge Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije. Upozorio je također da potrošnja alkoholnih pića trenutno najviše raste u istočnoj i centralno-istočnoj Europi.

Od ukupnog broja smrti izazvanih alkoholom, čak 80 posto otpada na smrt zbog oboljenja jetre, najvećim dijelom ciroze. Ipak, u Hrvatskoj je u razdoblju od 2000. do 2009. zabilježen pad standardizirane stope smrtnosti od kronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabilježen porast.

Sve mlađi pijanci

Oboljenja i smrt izazvani alkoholom puno češće pogađaju muški dio europske populacije.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zloporabama ovisnosti koje je provedeno 2011., u Hrvatskoj je 92,5 posto muškaraca i 80,3 posto žena konzumiralo alkohol. Petina ispitanika pila je šest ili više čaša alkohola zaredom, što se smatra opijanjem.

- Alarmantna je činjenica da u Hrvatskoj mladi konzumiraju alkohol u vrlo velikim količinama. Smatram da je razlog tome prilično velika tolerancija stanovništva prema takvom ponašanju i nadam se da će hrvatski akcijski plan o alkoholu doći na raspravu i konačno biti prihvaćen - rekla je Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:15