PLAN NA STAKLENIM NOGAMA

STRUČNJACI O KONSTITUIRANJU SABORA Premijer želi spriječiti da predsjednica imenuje nestranačku Vladu

Zagreb, 071215. Pantovcak.Ured predsjednice.Nastavak popodnevnih konzultacija s predsjednicom u kojima su sudjelovali predstavnici koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije te MOST-a.Na fotografiji: Zoran Milanovic nakon pregovora.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Upornim pozivanjem na konstituiranje Sabora šef SDP-a i tehnički premijer Zoran Milanović, kako doznajemo, želi spriječiti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da u slučaju raspisivanja novih izbora imenuje nestranačku Vladu. To bi značilo da on ostaje na mjestu predsjednika tehničke Vlade sve dok ne prisegne njegov nasljednik. Međutim, takav mu je plan na staklenim nogama jer, prema tumačenju ustavnih stručnjaka, nema uporište u Ustavu.

- Tko god tumači da konstituiranje Sabora znači da predsjednica ne može imenovati nestranačku Vladu, nije u pravu. Proces imenovanja nestranačke Vlade nije vezan uz Sabor već uz članak Ustava koji propisuje određivanje mandatara. Ako taj postupak ne uspije, odnosno ako nitko ne bude mogao dokazati da ima većinu ili onaj tko dobije mandat ne uspije sastaviti Vladu, tada predsjednica raspisuje izbore i imenuje nestranačku Vladu. I to bez obzira na to je li Sabor konstituiran ili nije - kaže dr.sc. Mato Palić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Osijeku.

No, u SDP-u i dalje ostaju pri svojem stavu da u slučaju konstituiranja Sabora, predsjednica više nije ta koja upravlja izbornim procesom. - Kad bi se Sabor konstituirao, mogli bismo odmah izmijeniti i Zakon o pravima dužnosnika i ukinuti odredbu o pravu na 6 plus 6, te se nakon toga i raspustiti. A to onda znači da se počinju primjenjivati odredbe koje govore o tome da se izbori moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja Sabora, a raspisuje ih predsjednica. I ne treba nestranačka Vlada - kaže nam jedan član Predsjedništva SDP-a. Bude li predsjednica postupila drugačije, SDP će podnijeti tužbu Ustavnom sudu. Isto su već najavili u slučaju da raspiše izbore prije nego odredi mandatara.

- Ustavni sud jedini je mjerodavan za tumačenje tko je u pravu - tvrdi naš sugovornik. Stoga Milanović navodno planira da Glavni odbor na sjednici u subotu donese odluku da predlože Josipa Leku za predsjednika Sabora jer se Sabor konstituira izborom predsjednika. Uspije li uz sadašnje partnere s kojima ima 67 mandata za taj izbor na svoju pridobiti i HRID te Bandića i Glavaša, nedostajala bi mu još tri glasa. Računa da bi u tajnom glasovanju to mogli biti glasovi.

Međutim, HDZ bi mu mogao osujetiti plan jer oni, kako neslužbeno doznajemo, neće predlagati svojeg kandidata, što znači da će se o šefu Sabora glasati javno kao što je propisano kad je samo jedan kandidat u igri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:22