HDZ PRVI PUT NEĆE IMATI SVOG KANDIDATA

STVOREN DESNI SAVEZ ZA ZAGREB ‘Karamarko ide s Bandićem: HDZ je uvijek za njega. Iako nije član, on je naš čovjek’

Milan Bandić bit će HDZ-ov kandidat za Zagreb, a Kerumova odmetnica Anđelka Visković kandidatkinja najjače oporbene stranke u Splitu!

Četiri mjeseca nakon što je Jutarnji objavio vijest da se u HDZ-u ozbiljno razmatra scenarij po kojem bi na lokalnim izborima u Zagrebu podržali Milana Bandića, u najjačoj oporbenoj stranci aktualni zagrebački gradonačelnik sve se glasnije spominje kao najbolje rješenje.

Ako se i dogodi da u prvom krugu HDZ istakne svog kandidata - koji nema baš nikakve šanse dobiti više od 10 posto glasova - Bandića će HDZ onda zasigurno podržati u drugom krugu.

Karamarko će podržati Bandića za gradonačelnika!?

Naravno, ako on na to pristane.

Razgovori HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika započeti su početkom ljeta, nedugo nakon što je Karamarko preuzeo stranku.

Nastavljeni su jesenas, daleko od očiju javnosti, i izgleda da su urodili plodom.

To je najjasnija posljedica činjenice da HDZ pola godine prije lokalnih izbora nije uspio niti ustrojiti zagrebačku organizaciju, a kako stvari stoje, šefa najveće stranačke organizacije izabrat će tek 18. prosinca.

Vrh stranke odlučio se za Andriju Mikulića kojega javnost uopće ne poznaje, a veliki dio zagrebačkih HDZ-ovaca prezire.

Prije četiri godine, HDZ-ov kandidat za gadonačelnika Jasen Mesić dobio je 13 posto glasova.

HDZ brani Bandića: ‘On je čovjek koji nam sada treba, uvijek je odlično vladao Zagrebom’

Kad bi HDZ-ov kandidat ponovio taj rezultat 2013., bilo bi to ravno zgoditku na lutriji. Naime, HDZ-ov kandidat morao bi se oslanjati isključivo na vlastite snage. Stranačka je blagajna prazna, a ono malo novca što će biti na raspolaganju, trošit će se tamo gdje su značajno veći izgledi za uspjeh.

Usto, u Zagrebu nema stranačku infrastrukturu.

Organizacija je zapuštena, razlomljena u frakcije, bez šanse da se do kraja godine ustroje sva tijela.

I ništa manje bitno, od Mesićevih 13 posto, značajn dio su donijeli HSLS i HSS. Pravim HDZ-ovcima u Zagrebu Milan Bandić bio je najprihvatljivi izbor još dok je branio boje SDP-a.

Ovakvo stanje rezultiralo je time da aktualni gradonačelnik Zagreba, na kojega je HDZ potrošio sate kritika u Saboru i Skupštini, postane prihvatljivim izborom i najvećim kritičarima u HDZ-u.

- S Bandićem bi opet dobili gradonačelnika Zagreba. A to nismo imali od ožujka 2000. kad je izbore izgubila Marina Matulović Dropulić. Iako ne bi bio naš član, opet bi imali svog čovjeka na čelu glavnog grada - objašnjava istaknuti član najjače oporbene stranke ali objašnjava:

- Najelegantniji način za to izvesti za HDZ bilo bi da ga podržimo tek u drugom krugu. On će i bez naše javne podrške izboriti drugi krug, a nama bi to pasalo jer bi to bila podrška trećem čovjeku kako bi se sabotirao SDP-ov kandidat.

No, oporba unutar stranke žestoko se protivi i samoj pomisli na Bandića.

- Ako se dogodi da HDZ nema svog kandidata u Zagrebu, to će biti kraj te organizacije, koja ionako ne postoji. Bilo bi to i konačno zbogom HDZ-ovoj ustrajnosti u borbi protiv korupcije - kažu protivnici Karamarkova establišmentra unutar HDZ-a.

Uz Zagreb, HDZ će i u Splitu imati nestranačkog kandidata. Prema našim informacijama, Karamarko ovih je dana u jednom zagrebačkom hotelu dogovorio koaliciju s Anđelkom Visković, dogradonačelnicom Splita koja je nedavno napustila gradonačelnika Željka Keruma.

U načelu, većina HDZ-ovaca u Splitu, prema procjenama našeg sugovornika iz HDZ-a, ima pozitivno mišljenje o Anđelki Visković.

Ako se ostvare ove špekulacije, HDZ, stranka koja se hvali sa više od 210.000 članova, prvi put u svojoj povijesti u dva najveća grada u Hrvatskoj neće imati kandidate iz svojih redova.

Novost je i da potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica nije prvi izbor stranke za gradonačelnicu Dubrovnika.

- Moja je prva želja ući u Europski parlament. To je istina. Ali, ako ankete pokažu da samo ja od svih HDZ-ovih ljudi u Gradu sigurno dobivam protukandidate spremna sam odreći se željene karijere europarlamentarke prvenstveno zbog Dubrovnika, a onda i zbog HDZ-a - rekla je jučer Šujica.

Iako se u kuloarima kao HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika Dubrovnika spominju Joško Glavić i Toni Andrić, u stranci nas uvjeravaju kako oni nemaju šanse za kandidaturu.

- Nitko još nije odabran za Dubrovnik. Napravit će se ankete i na temelju toga odlučit ćemo se za kandidata. Ali ako nitko ne bude imao rezultat kao Dubravka Šuica, ona će se morati kandidrati - najavio je jučer u Saboru zastupnik HDZ-a Ante Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:28