HRT IZGUBIO SUDSKI SPOR

Sud: HND-u je posao objaviti prilog cenzuriran na HRT-u

Prilog Josipa Oreča koji je HRT zabranio, HND je postavio na YouTube i koristio na stručnom skupu

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija izgubila je spor protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), koje je na stručnom skupu krajem prošle godine prikazalo neobjavljeni prilog novinara Josipa Oreča, snimljenog za sada već ukinutu emisiju Latinica pod nazivom “Zločini privatizacije ne zastarijevaju”.

Naime, HRT je tužila HND, pozivajući se na povredu autorskih prava, jer je Orečov sporni prilog prikazalo i odgledalo preko Youtubea na stručnom skupu nazvanom “HRT cenzurirano”.

Rasprava o cenzuri

Na njemu su namjeravala prikazati još tri neobjavljena priloga iz iste Latinice, no to ipak nisu učinili zbog privremene zabrane koju je HRT uspio ranije dobiti od Trgovačkog suda.

Poštujući privremenu zabranu na skupu HND-a pušten je jedino prilog novinara Josipa Oreča, inače honorarca na televiziji, koji u vrijeme prikazivanja više nije surađivao s HRT-om.

- Sud je zaključio da je HND postupio sukladno svojoj obvezi, organiziravši javni stručni skup radi emitiranja zabranjenih priloga, a u cilju stručne rasprave o cenzuri na HRT-u. Sud također smatra da novinari, autori, stvaraju autorska djela, odnosno priloge s ciljem da budu objavljeni, a HRT nema pravo jednostrano priloge ukinuti i zabraniti emitiranje tih autorskih djela - rekao je odvjetnik HND-a Maro Mihočević.

Dužnost štititi novinare

Dodao je i da je sud zaključio da u spomenutoj Latinici nema ništa zbog čega bi HRT pretrpio štetu. Zaključeno je da je HND radio ono što mu je dužnost raditi, štititi svoje novinare i pravo na informiranje, rekao je Mihočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:07