SPOR TEŽAK 4 MLRD. KN

Sud u Washingtonu odbio žalbu Hrvatske u Todorićevoj tužbi. O svemu se oglasila i Vlada

‘Svi potezi koje je Vlada poduzimala bili su utemeljeni na zakonu‘, priopćili su

Ivica Todorić

 Darko Tomas/Cropix

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora, objavio je jučer Nacional.

ICSID je donio službenu odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske vlade u Washingtonu pokrenule Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., dvije nizozemske kompanije nekadašnjeg vlasnika Agrokora Todorića.

Nakon informacije da je Arbitražni sud Svjetske banke u Washingtonu donio važnu odluku o nadležnosti u sporu teškom 4 milijarde kuna koji je Todorić pokrenuo protiv Republike Hrvatske nakon afere Lex Agrokor, N1 je tražio i reakciju Vlade.

Njihov odgovor, u kojem nisu demantirali spekulacije da je donesena odluka u korist Todorića, prenosimo u cijelosti.

“U navedenom arbitražnom postupku Hrvatsku sukladno Zakonu zastupa DORH, kao i strani odvjetnički tim. Prema informacijama s kojima raspolaže Vlada radi se tek o ocjenjivanju prethodnih pitanja od strane Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova. Hrvatska će u daljnjem postupku biti u mogućnosti istaknuti i druge prigovore nenadležnosti, kao i argumente vezane uz samu bit spora.

Svi potezi koje je Vlada poduzimala bili su utemeljeni na zakonu, vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti Hrvatske, očuvanju radnih mjesta i opstanku kompanije”, priopćili su, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:12