SRBI NA JADRANU

Sudar s realnošću: ‘Radna snaga nam bježi u Hrvatsku, pa znate li koliko tamo kuhari zarađuju?!‘

Srbi su se raspisali o tome kako su njihova gradilišta preplavili radnici iz Kine, a s druge strane veliki broj Srba odlazi na Jadran

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Dok Hrvati bježe iz zemlje trbuhom za kruhom i odrađuju "sezone" u razvijenijim zemljama, neki su sreću pronašli i na našoj obali. Kako prenosi portal Blic, izvoz radne snage uvelike je započeo još u travnju, a na prvom mjestu po broju angažiranih radnika iz Srbije upravo je Hrvatska. Slijede je Slovenija i Crna Gora.

- To je trend kojem svjedočimo već godinama, a sad se i sama Srbija nalazi u problemima zbog manjka radnika u ugostiteljstvu. Problem će samo rasti kako se ljetna turistička sezona na jadranskom primorju bude približavala, kaže Miloš Turinski, glasnogovornik najveće srpske agencije za zapošljavanje.

Objašnjava kako je radnicima Hrvatska najprivlačnija zbog brojnih poslovnih mogućnosti i plaće koju mogu zaraditi.

- Riječ je o velikom, čistom novcu jer su im uglavnom plaćeni obrok i smještaj. S druge strane, na hrvatskom primorju se zaista puno radi često i bez slobodnog dana u tjednu, no ljudi su svjesni da se nakon ljeta kući vraćaju s dobrom zaradom. U Sloveniji i Crnoj Gori zarada za takve poslove je nešto niža, ali ipak na solidnoj razini, tvrdi Turinski.

Dodaje kako konobari zaposleni u hrvatskim ljetovalištima mjesečno mogu zaraditi od 1500 do 2000 eura, kuharske plaće išle su i do 3000 eura, a plaće za pomoćne radnike u kuhinji iznose od 800 do 1000 eura.

- Osim ugostiteljskih djelatnosti, u Hrvatskoj su također traženi radnici za ostale poslove u turizmu poput čistačica i sobarica čija se plaća također kreće oko 1000 eura mjesečno. Podjednako zarađuju i hostese koje rade na promociji restorana i drugih ugostiteljskih objekata, rekao je glasnogovornik.

Što se tiče uvoza, naši susjedi najviše uvoze radnike iz zemalja Azije i Afrike koji se uglavnom bave poslovima branja voća i povrća te građevinskim radovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:50