ZADNJA BITKA ZA PRORAČUN 2011.

Šuker htio uvesti 10% PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove...

Hrvatska će nultu stopu ionako morati ukinuti jer je to obveza na putu u EU
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iako je šef HSS-a Josip Friščić kazao kako nulta stopa PDV-a neće biti ukinuta već od Nove godine, vladajuća koalicija još uvijek nije donijela konačnu odluku o tome.

Dogovor o cijenama

Naime, doznajemo, unutar HDZ-a i Vlade i dalje - u ovim posljednjim trenucima “brušenja” proračuna za 2011. - ima zagovornika “ekspresnog” ukidanja nulte stope PDV-a, koja se obračunava na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala te knjige. Hrvatska će to, kažu HDZ-ovci, prije ili kasnije morati napraviti jer je to jedna od njenih obveza na putu u EU.

Skuplji lijekovi

Najveći zagovornik ukidanja nulte stope i uvođenja međustope od 10 posto je ministar Ivan Šuker, jer bi mu to donijelo milijardu kuna u proračun. S No, i oni u HDZ-u koji se zalažu za ukidanje nultne stope PDV-a kažu da bi to učinili samo pod određenim uvjetima.

- Tek ako bismo uspjeli s proizvođačima mlijeka i kruha dogovoriti da povise cijene za maksimalo šest posto, onda bi se nulta stopa mogla uvesti od 1. siječnja 2011., objašnjava naš izvor iz HDZ-a. Ako bi proizvođači izigrali taj dogovor, u HDZ-u imaju i kaznu - u proračunu za 2012. smanjili bi im poticaje.

Kada je, pak, riječ o eventualnom poskupljenju lijekova, u HDZ-u tvrde da građani to i ne bi osjetili, jer bi se samo nešto povećala participacija za lijekove s liste B. Kako se “ekspresnom” ukidanju nulte stope PDV-a u izbornoj godini protive HSS i SDSS, u sljedećoj će se godini, kako stvari stoje, samo zakonski urediti ukidanje nulte stope, ali s rokom primjene od 1. siječnja 2012.

Nema vremena

- Teško da će ukidanje nulte stope PDV-a ići već od početka 2011. Za tako nešto potrebno je napraviti analize i pripremiti izmjene zakona, za što više nema vremena jer bi Vlada proračun za 2011. trebala usvojiti već u ponedjeljak - kažu nam istaknuti član jedne od stranaka vladajuće koalicije. Proračun za 2011. bi trebao bi biti kratak za oko 14 milijardi kuna. Mala je vjerojatnost i da bi se nulta stopa ukidala sredinom godine. Teško b Jadranka Kosor, u situaciji kada joj Ivo Sanader prijeti ugrožavanjem većine, išla protiv partnera i riskirala pad Vlade na proračunu.

- Koalicija je razgovarala o konceptu, o pristupu, a to je da i prihodi i rashodi budu realno iskazani. To smo se dogovorili. Ja sporne točke nisam vidio - naglašava Friščić.

Kako pokriti deficit?

1. rasprodaja imovine

HFP je izradio popis tvrtki u kojima država ima većinski i manjinski udio, no malo je vjerojatno da bi se time namakla značajnija sredstva.

2. novo zaduživanje

Analitičari upozoravaju da će se država sve teže i skuplje zaduživati jer će rejting pasti.

3. smanjenje potrošnje

Država može rezati troškove, pa bi se na udaru mogle naći plaće, mirovine, socijala i subvencije i broj zaposlenih u državnom aparatu.





Vladi nije sporno: Premijerka tvrdi da je proračunom sve pokriveno

‘Sve smo uračunali. I kamate i umirovljenike’

- Nema nikakvih spornih detalja u razgovorima koalicijskih partnera o državnom proračunu - poručila je iz Erduta predsjednica Vlade Jadranka Kosor i dodala da je proračun za 2011. dogovoren.

- Glavne naznake, ono što bismo mogli nazvati političkim dogovorom stranaka vladajuće koalicije, ali i svih drugih partnera, dogovorene su. Proračun je dogovoren u okvirima koje smo si sami zadali, Vlada je predložila Saboru, a Sabor je prihvatio odluku da se rashodi državnog proračuna u 2011. godini ne povećavaju. U tako zamrznut proračun, rashode, morat ćemo uklopiti mnoge obveze. Tu su povećani iznos za kamate od 1,1 milijarde kuna više, sredstva za provedbu referenduma za ulazak u EU, te za parlamentarne izbore i popis stanovništva, pa i povećana sredstva za umirovljenike - rekla je premijerka i dodala da je analiziran i broj umirovljenika, te da nije točno da je nastao stampedo s najavom izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Kosor tvrdi da se sve to kreće u očekivanim granicama i da se mora uklopiti u zamrznute rashode proračuna.

- To je dogovoreno kao i da za proračun 2011. prvi put donesemo Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim ćemo sve korisnike državnoga proračuna obvezati posebnom vrstom odgovornosti. Proračun se, temeljem jučerašnjeg dogovora, brusi, rade se posljednje pripreme i već sljedeći tjedan prihvatit ćemo ga na sjednici Vlade i uputiti ga u Sabor. Vjerujem da ćemo najdulje za 15 dana donijeti proračun RH za 2011. godinu - rekla je predsjednica Vlade. ( T. Prusina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 13:14