VLADA PREDSTAVILA PRORAČUN

Šuker: Neka 'dežurni katastrofičari' građane ostave na miru

Suprotno dosadašnjoj praksi, u Banskim dvorima nisu kazali koliko će točno iznositi proračunski rashodi u 2011. godini, a nisu kazali ni točan iznos prihoda na koje računaju. No, optimizma im ne manjka
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas usvojila i u saborsku proceduru uputila prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu, kojim se predviđa manjak od 14,8 milijardi kuna.

Suprotno dosadašnjoj praksi, u Banskim dvorima nisu kazali koliko će točno iznositi proračunski rashodi u 2011., a nisu kazali ni točan iznos prihoda na koje računaju. Ono što je poznato na temelju dosadašnjih izjava i trogodišnjih fiskalnih projekcija, to je da rashodi ne bi smjeli biti veći od ovogodišnjih 122 milijade kuna, dok su se prihodi u državnoj blagajni u 2011. dosad najavljivali u iznosu od 108 milijardi kuna. Prema riječima Ivana Šukera, potpredsjednika Vlade i ministra financija, manjak središnje države u sljedećoj bi godini trebao iznositi 4,3 posto BDP-a.

"Ovaj proračun građanima jamči da će i dalje primati plaće i mirovine, a Hrvatska će i u 2011. uredno servisirati svoje obveze. Neka 'dežurni katastrofičari' plaše svoje stranačke kolege, a hrvatske građane neka ostave na miru“, poručio je Šuker na sjednici Vlade.

Šuker i premijerka Jadranka Kosor poručili su da u sljedećoj godini neće biti uvođenja novih poreza, kao ni smanjenja plaća i mirovina. Mirovine, međutim, neće ni rasti jer je Vlada posebnim zakonom odgodila usklađivanje mirovina s rastom troškova života i u sljedećoj godini.

Iz Banskih dvora za 2011. najavljuju još veću zaštitu socijalno najugorženijih slojeva stanovništva, te očekuju rast gospodarstva od najmanje 1,5 posto. Taj bi rast, tvrdi Kosor, mogao biti i veći jer država u sljedećoj godini planira niz investicijskih projekata, koje je ranije najavljivala. Očekuje se i rast proračunskih prihoda od PDV-a i trošarina, dok bi prihodi od poreza na dobit i dohodak trebali nastaviti padati.

Zakonom o izvršenju proračuna za 2011. država planira zaduženje u iznosu od 23,3 milijarde kuna. Od tog iznosa, tvrdi Šuker, 9,9 milijrdi kuna otpada na otplatu starih kredita, a 2,2 milijarde na zaduženja izvanproračunskih fondova. Unatoč tome, premijerka tvrdi da je proračun u funkciji daljnjeg razvoja gospodarstva.

"Proračun za 2011. predstavlja početak smanjenja udjela javnog sektora i jačanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva“, istakla je Kosor. Ipak, ocijenila je kako je proračun društveni izazov, koji podrazumijeva koordinaciju fiskalne i konetarne politike.

Širenju optimizma pridružili su se i drugi ministri. Tako je, primjerice, ministar obrane Branko Vukelić za sljedeću godinu najavio program "opremanja hrvatskih vojnika hrvatskom odorama i hrvatskim čizmama“, kao i gradnje vojnih stanova. Novi proračun su podržali i ministri iz koalicijskih partnera HDZ-a - Božidar Pankretić (HSS) i Slobodan Uzelac (SDSS).

Kosor pozvala oporbu da podrži Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Vlada bi do kraja tjedna trebala usvojiti i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Premijerka Kosor tom je prilikom pozvala oporbu da podrži barem taj zakon. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 00:00