SPOR

Sukob predsjednice i MVP-a oko ambasadora

 Bruno Konjević/CROPIX

Iza kulisa kritike koju je ovih dana Kolinda Grabar Kitarović plasirala u povodu odluke Vlade koja je Vesnu Pusić službeno kandidirala za položaj glavne tajnice Ujedinjenih naroda postoji još jedan spor koji mjesecima opterećuje odnose između Ureda predsjednice Republike i šefice diplomacije. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, na Pantovčaku su izrazito nezadovoljni jer Ministarstvo vanjskih poslova već dulje vrijeme nije od Sabora zatražilo ispitivanje skupine veleposlanika koji trebaju ili su već trebali preuzeti ambasadorske položaje.

Ispitivanje u Saboru

U pitanju je otprilike petnaest veleposlanika i generalnih konzula koji, da bi otišli na novi posao, moraju proći ispitivanje u saborskom Odboru za vanjsku politiku. Neki su čak dobili agremane država u koje odlaze, ali ne mogu otići iz Zagreba jer nisu prošli ispitivanje u parlamentu koji će zbog parlamentarnih izbora uskoro prestati s radom.

Na to je aludirala Kolinda Grabar Kitarović kada je u četvrtak kritizirala Ministarstvo vanjskih poslova.

- Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano - rekla je predsjednica Grabar Kitarović u Virovitici nakon svečane sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Neki njezini suradnici otkrivaju u čemu je problem. Izgledno je da će Sabor završiti s radom najkasnije 25. rujna, što znači da bi, ako dotad Odbor za vanjsku politiku ne potvrdi skupinu novih veleposlanika, uslijedio popriličan diplomatski skandal.

Ambasade bez šefova

Oni bi još najmanje nekoliko mjeseci morali ostati u Zagrebu i čekati konstituiranje novog saziva Sabora, a dotad bi neke ambasade vodili nižerangirani diplomati. Već u petak uslijedila je brza reakcija Milorada Pupovca, predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku. Shvativši što se događa, Pupovac je odlučio sazvati sjednicu Odbora za 15. i 16. rujna i odraditi posao prije raspuštanja Sabora.

Iako u Ministarstvu vanjskih poslova i na Pantovčaku decidirano odbijaju otkriti tko su kandidati, doznajemo da je u pitanju više od deset novih veleposlanika i generalnih konzula, koji trebaju preuzeti dužnosti na Kosovu, u Turskoj, Rumunjskoj, Kanadi, Brazilu i još nekoliko država. Zna se tko odlazi: u Rumunjskoj je veleposlanica već godinama Andrea Gustović Ercegovac, Veselko Grubišić je veleposlanik u Kanadi, a Brazil bi trebao napustiti diplomatski doajen Drago Štambuk koji je u prošlosti bio u Velikoj Britaniji, Egiptu i Japanu. Dražen Hrastić je trenutačno izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Turskoj. Tu su još veleposlanik na Kosovu Zoran Vodopija, iz Albanije odlazi Aleksandar Stipetić, Dublin će napustiti veleposlanica u Irskoj Jasna Ognjanovac, mandat u Egiptu istekao je Dragi Javorskom, kao i Filipu Vučku koji je veleposlanik pri Svetoj Stolici.

Popis je dogovoren

U najvažnijim državnim institucijama zasad odbijaju govoriti o novim kandidatima za veleposlanike i konzule, ali iz nekoliko smo izvora dobili potvrde da su premijer Zoran Milanović i predsjednica još početkom ljeta dogovorili konačni popis.

Uostalom, četvero diplomata nedavno je preuzelo veleposlaničke položaje u Austriji, Irskoj, Norveškoj i Makedoniji. Iako formalno nije propisano trajanje veleposlaničkih mandata, uobičajeno je da se rotiraju ili povuku poslije četiri godine.

Među diplomatima koji će se idući tjedan sučeliti s članovima Odbora za vanjsku politiku još uvijek neće biti kandidat za izuzetno važan položaj hrvatskog veleposlanika u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:49