NA UDARU SVOG SDP-A

SUKOB U VLADI Jovanović: 'Grčić i Flego me napadaju, ali ja sam u pravu!'

 Dragan Matić / CROPIX

U samom vrhu SDP-a došlo je do sukoba zbog izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Na jednoj strani našao se ministar obrazovanja i član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović, čije je Ministarstvo predložilo izmjene Zakona, a na drugoj potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji također sjedi u vodstvu vladajuće stranke, te saborski zastupnik Gvozden Flego.

Iako su izmjene Zakona bile u javnoj raspravi čak mjesec dana, od 12. travnja do 12. svibnja, a zatim je predstavljen i pred Rektorskim zborom i Nacionalnim vijećem za znanost, te je o njemu raspravljala i Vlada koja ga je još početkom srpnja uputila u Sabor - tek ovih dana neki članovi SDP-a sjetili su se kritizirati ga. Na sastanku s nekim SDP-ovim zastupnicima i ministrima u Saboru Jovanović i suradnici predstavili su izmjene Zakona, a umjesto potpore dobili su kritike. I to tako oštre da je pomoćnik ministra obrazovanja Saša Zelenika zbog svega čak prijetio ostavkom.

Resorni ministar našao se prvenstveno na udaru Grčića i Flege. Stvari su puno jasnije ako se zna da je Grčić nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu koji poput ostalih ekonomskih studija čeka smanjenje upisnih kvota, a Flego je sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu s kojeg već godinama dolaze najveća protivljenja reformama u visokom obrazovanju. Osim toga, upravo na Filozofskom profesori najčešće uspijevaju doći do najvišeg zvanja, što bi trebalo biti promijenjeno ako bude usvojen Jovanovićev zakon.

Grčić je još prije nekoliko dana priznao da je na spomenutom sastanku kritizirao zahtjev za smanjenje upisnih kvota, ali se, tvrdi, to nije odnosilo na sadašnje nego bivše Ministarstvo. Želio je, kaže, upozoriti na radikalan prijedlog Agencije za visoko obrazovanje da iduće tri godine ekonomski fakulteti uopće ne upisuju nove studente.

- Ovo Ministarstvo je to razumjelo i bitno ublažilo stavove - izjavio je Grčić.

Flego je jučer, pak, pokušao spustiti loptu na zemlju te je iz Strasbourga poručio da u SDP-u nema svađe nego je riječ u “unutarnjim konzultacijama”.

- Ne bih ništa o tome govorio dok sve ne prodiskutiramo među sobom. Do drugog čitanja ima vremena za promjene - rekao nam je Flego. No, zato je ministar Jovanović otvoreno progovorio o kritikama koje je primio iz vlastitih redova.

Ministre Jovanoviću, je li točno da se vaši kolege iz SDP-a Branko Grčić i Gvozden Flego oštro protive izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje ste im predstavili prije nekoliko dana?

- Mislim da je oko svega podignuta pretjerana buka. Zakon o znanosti i visokom obrazovanju prošao je široku javnu raspravu, bio je u proceduri Vlade i sada je u prvom čitanju u Saboru. To prvo čitanje znači da je trenutni prijedlog kvalitetna osnova za pretpostavku unapređenja znanosti i visokog obrazovanja. Nakon prvog čitanja slijedi dorada svih onih pitanja koja budu sporna.

Ali Grčić i Flego primjedbe na Zakon ipak imaju. Na koje odredbe?

- Kolegama su sporna pitanja oko napredovanja u viša zvanja te ostanka na fakultetu i nakon 65. godine. Naš je cilj pomladiti sveučilišni znanstveni kadar i unaprijediti ga. Sada imamo najviše sveučilišnih nastavnika u najvišem zvanju, a europska praksa je potpuno obrnuta. Osim toga, prema važećem zakonu nakon 65. godine na sveučilištu mogu ostati raditi samo oni čiji je rad ocijenjen kao izuzetan. Prema sadašnjim podacima, takvih je čak 85 posto, što je naprosto nemoguće. Mi smatramo da je takvih 25 posto i njihov ostanak na fakultetima treba se financirati iz proračuna. A ako fakulteti žele zadržati i neke iznad tog postotka, onda će ih morati sami i plaćati!

Nekvalitetna nastava

Je li točno da se potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je bio dekan na Ekonomskom fakultetu u Splitu, usprotivio smanjenju upisnih kvota na ekonomskim fakultetima?

- Zakonom o visokom obrazovanju ne reguliraju se upisne kvote već kroz Hrvatski klasifikacijski okvir. A o tome nije bilo rasprave niti sukoba s kolegom Grčićem.

Međutim, činjenica je da je zbog nekritičkog upisivanja na ekonomske fakultete njihova nastava bila nekvalitetna, odnosno nisu udovoljavali minimalnim mjerilima kvalitete u pogledu odnosa broja nastavnika i studenata. Na jednog nastavnika dolazi 100 studenata, a omjer bi trebao biti 1 prema 30. Prijedlog Agencije za znanost i visoko obrazovanje je bio da se tri godine potpuno zabrani upis na te studije. No, ja sam smatrao da fakultetima treba omogućiti da se s prosjekom 1:30 usklade u iduće tri godine. Treba reći da ekonomski fakulteti i iznad tih granica mogu zapošljavati, ali onda te ljude trebaju plaćati iz vlastitih prihoda, a ne da ih se financira iz državnog proračuna. Jer, ekonomski fakulteti itekako zarađuju na projektima i studijama, a plaće su si proteklih godina povećali za 30 posto. Nama nova zapošljavanja trebaju na tehničkim i medicinskim fakultetima, a ne na ekonomskim.

Jedan od ciljeva Klasifikacijskog okvira je da kadrove koje školujemo uskladimo s potrebama tržišta rada. Tome se, pak, najviše protive oni s društveno-humanističkih fakulteta koji traže veće upisne kvote, veće zapošljavanje... Stoga pokušavaju diskredirati sve prijedloge koji dolaze pa, recimo, na Filozofskom i Fakultetu političkih znanosti prosvjeduju jer će od plaćanja participacije biti oslobođeni studenti koji su u protekloj godini ostvarili 55 ETSC bodova.

Tražim dobre prijedloge

Vi smatrate da je takva granica dobra unatoč prosvjedima Filozofskog fakulteta?

- Ministarstvo smatra da je tih 55 bodova dovoljno i pošteno i da svatko može završiti studij a da ne studira 10 godina, odnosno da ih financiraju radnici brodogradilišta i tekstilne industrije.

Što je s vašim pomoćnikom Sašom Zelenikom?

- I dalje predano radi i odgovorno pristupa poslu.

Ali zaprijetio je ostavkom zbog kritika na račun Zakona o visokom obrazovanju?

- Zato jer smatra da bi posao koji radi bio upitan kada bi svi prijedlozi ministarstava bili odbačeni.

I vi ste najavili odlazak ako ode Zelenika?

- Ako Zelenika bude morao otići zbog taština pripadnika akademske zajednice, bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripadali, to je poruka i meni jer ja sam vođa tima. Nema sukoba u SDP-u već sukoba u mišljenjima, a to će donijeti najbolja rješenja. Ja samo inzistiram da prijedlog o visokom obrazovanju bude u ovakvoj verziji raspravljen u prvom čitanju kakvo je poslalo moje Ministarstvo, a do drugog čitanja ćemo prihvatiti sve prijedloge koji ga mogu poboljšati i učiniti savršenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:48