BOLJA BUDUĆNOST

Suradnja Ikee i Kamenskog: Dvije krojačice uspjele pronaći posao iako su starije od 50 godina

 Foto: Dragan Matić / CROPIX

Dvije iskusne krojačice, Ljerka Čavužić (55) i Nada Novitović (52), uspjele su naći posao iako su pripadale najteže zapošljivoj skupini žena, onoj starijoj od 50 godina: kao članice Udruge Kamensko radno su mjesto našle u robnoj kući Ikea, u kojoj od proljeća 2016. kupcima tekstila nude savjete te usluge mjerenja, šivanja i krojenja.

Obje su, nakon rada u malim privatnim šivaonicama te u nizu tekstilnih industrija, među kojima je i tvornica Kamensko, u Ikei našle izlaz iz nezaposlenosti.

Prema službenim podacima, od 195.400 nezaposlenih osoba koje su krajem siječnja bile prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 65.000 činile su osobe starije od 50 godina - osobe čije je pronalaženje posla iznimno teško.

Odjel tekstila

Među nezaposlenima u dobnoj skupini od 50 do 55 godina žene čine gotovo dvije trećine - nakon te dobi uspijevaju otići u prijevremenu, nižu mirovinu i nestaju sa Zavoda za zapošljavanje. Od njih gotovo 15.000 u dobi od 50 do 55 godina, koliko ih se nalazilo na burzi rada u siječnju ove godine, posao je dobilo njih 800.

Rad dviju djelatnica na odjelu tekstila robne kuće Ikea plod je dugoročne suradnje Ikee i Udruge Kamensko u programu socijalnog poduzetništva, koje se u Hrvatskoj tek razvija, a na području Europske unije u socijalnom poduzetništvu i ekonomiji danas radi oko 14,5 milijuna ljudi ili svaki 15. radnosposobni stanovnik.

U sklopu programa Ikea je angažirala i druge članice Udruge Kamensko - organizirala je tijekom 2016. godine dvije radionice šivanja za odrasle u Probnoj kući Ikea u centru Zagreba, koje su popunjene u rekordnom broju, te radionicu šivanja čizmica od ostataka materijala za djecu, kako bi ih se potaknulo na kreativnost i osvijestilo o važnosti koncepta održivosti.

Lani je pak organizirana radionica izrade blagdanskih ukrasa u Ikeinoj zimskoj zoni za chillanje u Story Supercaffeu na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Članice udruge također su izradile i tekstilne torbe koje će dobiti svi sudionici predstojeće konferencije o rodnoj ravnopravnosti na radnome mjestu “Ravnopravnost je bolja za sve”.

Ranjiva zajednica

Ikea razvija projekte u partnerstvu s društvenim poduzetnicima još od 2012. godine, s ciljem zapošljavanja obrtnika i obrtnica iz ranjivih zajednica. Partnerstva uglavnom sklapa s udrugama za samopomoć i zadrugama kojima upravljaju žene: pristojna zarada pomaže im da steknu samopoštovanje i izgrade bolju budućnost za svoje obitelji.

Proizvodi koji se stvaraju uz pomoć socijalnog poduzetništva rade se ručno te se koriste tradicionalni materijali, a takvi su proizvodi dio posebnih izdanja koja su dostupna u odabranim Ikeinim robnim kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:26