MODERNI KONCEPT

SURADNJA ROVINJSKE BOLNICE ZA ORTOPEDIJU I SVEUČILIŠTA WASHINGTON 'Cilj je da novi terapijski park sadržajima podigne pacijente iz kreveta'

 

Američko Sveučilište George Washington i rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat pripremaju zajednički projekt – bolničko terapijski park. Kako navode u rovinjskoj bolnici, cilj je da budući park sadržajima i krajobraznom arhitekturom, kao ugodno mjesto druženja i rehabilitacije ''podigne'' pacijente iz kreveta, ali i ''privuče'' sugrađane na češći boravak u prirodi.

- Cilj je da novi terapijski park ambijentom i multifunkcionalnim sadržajima ''podigne pacijente iz kreveta'', no i privuče ljude iz grada u prirodu, nagna ih da prošeću, opuste se i jednostavno uživaju u krajoliku ili potakne da aktivno koriste fizikalno-terapijske sadržaje na otvorenom. Naime, dokazano je da stručno dizajnirani terapijski vrtovi imaju mnogostruke pozitivne efekte i u pogledu dobrobiti građana, a naročito kod bržeg oporavka pacijenata i pozitivnog doživljaja bolnice kao mjesta gdje pacijenti dolaze jer to žele, a ne samo zato što moraju – kaže ravnatelj bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade.

Pojašnjava da se radi o modernom konceptu bolnice koja nije više izolirana bolnička ustanova namijenjena isključivo bolesnima, već dio šire panorame grada, ugodno suvremeno okružje za boravak pacijenata i rad djelatnika. Dodaje da će suvremeni dizajn uključivati i unutrašnje i vanjske vertikalne vrtove, a jedna od novosti bit će i mogućnost za pacijente da se, ukoliko to žele, kao dio radne terapije tijekom boravka u bolnici i sami bave vrtlarenjem.

Prošlog je tjedna u bolnici održana osmodnevna radionica tijekom koje su studenti ovog prestižnog američkog Sveučilišta pod vodstvom svjetski poznatog krajobraznog arhitekta profesora Daniela Winterbottoma i njegova asistenta dipl. ing. Luke Jelušića, kao dio praktične terenske nastave u Rovinju razrađivali koncept budućeg terapijskog parka Bolnice.

Internacionalna radionica, na kojoj je sudjelovala grupa od 25 studenata smjera krajobrazne arhitekture, uključujući i pet hrvatskih studenata, iznjedrila je nekoliko idejnih rješenja.

- Kao ravnatelju, drago mi je da smo uspjeli ostvariti značajan vid suradnje sa Sveučilištem Washington, uglednim profesorom Winterbottom i našim darovitim arhitektom krajobrazne arhitekture Lukom Jelušićem, koji su doveli svoje ponajbolje studente u Rovinj kako bi u suradnji s nama i konzervatorima kreirali idejna rješenja rehabilitacijsko-terapijskog parka Bolnice, pri čemu će nakon što se odabere konačni prijedlog studenti također i sudjelovati u realizaciji tog projekta.

Do sljedeće godine imamo vremena uskladiti financijsku konstrukciju, nakon čega kreće izvedba. Uz Bolnicu Rovinj, u izradu parka ulagati će i Istarska županija kao vlasnik i osnivač bolnice – kaže Rade.

Inače, profesor Winterbottom predaje kolegij Arhitekture i urbanog planiranja na Odjelu za krajobrazni arhitekturu Sveučilišta George Washington. Stručnjak je za krajobraznu arhitekturu i terapijske vrtove te dobitnik brojnih profesionalnih i akademskih nagrada i priznanja na tom području. S programom „Projektiraj i izvedi“ (Design & Bulid), u okviru kojeg na jedinstven način spaja oblikovanje i izvedbu stvarajući sa studentima trajnu vrijednost za zajednicu u kojoj radi započeo je 1995. godine, a do sad je na taj način realizirano 35 projekata diljem svijeta. Tako su kroz certificirani program „Projektiraj i izvedi“ ostvareni brojni terapijski i senzorički vrtovi u Seattleu, New Yorku, New Orleansu te izvan SAD-a.

Naime, tijekom internacionalnih radionica prof. Winterbottom je sa svojim studentima kreirao i realizirao jedinstvene terapijske i senzoričke vrtove u Meksiku, Guatemali, Japanu, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, gdje je s mentorima Lukom Jelušićem, Srnom Krtak i Matom Rupićem u posljednjih šest godina izvedeno čak sedam projekata, među kojima su: prvi multifunkcionalni terapijski vrt za srednjoškolce u sklopu Učeničkog doma Podmurvice (2010.), terapijski vrt za bolest demencije i aroma-terapijski vrt Psihijatrijske bolnice Rab (2012. - 2015.), Boravišni prostor na otvorenom za studente Agronomskog fakulteta u Zagrebu (2015.) te Park za slijepe, slabovidne i tjelesne invalide u sklopu Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci (2016.).

Projekt terapijskog kampusa Psihijatrijske bolnice Rab, koji se sastoji od četiri tematska terapijska vrta, dobio je 2016. prestižnu nagradu Američkog udruženja krajobraznih arhitekata (ASLA – American Society Landscape Architect) u kategoriji „Honor Award – student collaboration“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:15