UHVAĆENA U LAŽI

Suspendirana ravnateljica karlovačke škole: Potvrđeno da je prikrivala nasilje, otac objavio strašne fotografije

Karlovački tužitelji to su zaključili nakon jednogodišnje istrage provedene u suradnji s PU karlovačkom

Osnovna škola Grabrik

 Robert Fajt/cropix/

Školski odbor najveće karlovačke škole OŠ Grabrik smijenio je jednoglasnom odlukom jučer ravnateljicu Dariju Begedin, jer je Vijeće Općinskog suda u Karlovcu protiv nje potvrdilo optužnicu zbog prikrivanja vršnjačkog nasilja iz svibnja prošle godine.

Javnost je o tome izvijestila predsjednica Školskog odbora Snježana Pletikosić navodeći kako odluka o udaljenju vrijedi do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude. Na istoj sjednici je profesorica Nevena Ćalina iz Učiteljskog vijeća imenovana kao zamjena za ravnateljicu te taj posao preuzima s današnjim danom.

Njoj i pedagoginji škole se "stavlja na teret da su 5. svibnja 2022. u Karlovcu, prvookrivljenica kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove i drugookrivljenica kao stručna suradnica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima". Karlovački tužitelji to su zaključili nakon jednogodišnje istrage provedene u suradnji s PU karlovačkom.

Već tada je karlovački gradonačelnik Damir Mandić tražio njenu ostavku, ali je nije dobio jer je ravnateljicu podržavao Školski odbor. Jutarnji list je imao informaciju o potvrđivanju optužnice nekoliko dana te smo tada zamolili za komentar gradonačelnika Mandića, koji je ponovno ustvrdio kako su "stvoreni zakonski uvjeti za suspenziju ravnateljice, kao i da dalje stoji kod takvog stava. Bilo je upitno samo hoće li ravnateljica Begedin sama podnijeti ostavku ili će biti smijenjena, najavio je to Mandić kazavši kako će predstavnici osnivača poduzeti potrebne korake da u što kraćem roku Školski odbor postupi prema zakonskim odredbama.

Što se to prošle godine dogodilo u OŠ Grabrik? Iz škole su javili majci djeteta da je dijete završilo u bolnici "nakon pada na školskom igralištu". Ozljede tjemena glave i razderotine lica i ruke, međutim, nisu odgovarale toj verziji, na što su ih upozorili liječnici. Tek u večernjim satima istoga dana roditelji doznaju da su one nastale u kontaktu s drugim dječakom, odnosno da su rezultat mogućeg vršnjačkog nasilja - bacanja dječaka naglavačke na tlo. Nažalost, to se nije doznalo od škole, već od roditelja trećeg dječaka koji je tome svjedočio.

Otac je objavio strašne dječakove fotografije iz bolnice na Facebooku, a kako su on, kao i majka djeteta također prosvjetni radnici, upozorili su da je škola učinila propust. Ravnateljica je smatrala suprotno, štoviše optužila je roditelje - za manipulaciju.

- Informacije iznesene u tekstu objavljenom na društvenim mrežama svakom čitatelju djeluju uznemirujuće, a objavljene fotografije kojima je popraćen snimljene su sugestivno i sa svjesnom namjerom da djeluju šokantno i izazovu ogorčenost: fotografije prikazuju usnulo dijete za koje se čini kao da je u nesvijesti - ustvrdila je ravnateljica.

Nije na tome stala. Medijima je poslala priopćenje u kojemu je zatražila ispravak i ispriku zbog objave netočnih i neprovjerenih informacija. Ona je još u lipnju prošle godine tvrdila kako je "po završetku nadzora prosvjetne inspekcije i istrage policijskih službenika u slučaju ozljeđivanja učenika na sportskom igralištu iza OŠ Grabrik zaključeno kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela" te da se "navodi činjenica kako škola nije zataškavala događaj niti je imala namjeru to učiniti".

No to jednostavno nije bila istina, a u laži ju je uhvatio Jutarnji list. Istraga je bila u tijeku i zapravo je okončana tek ove godine u travnju te je rezultirala optužnicom protiv nje, sada potvrđivanjem, i konačno - njenom smjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:05