SNAŽNO POVEZIVANJE

SUSRET KRSTIČEVIĆA S NJEMAČKOM MINISTRICOM OBRANE Upoznala je naoružanje i vojnu opremu HV-a i poručila: Njemačka se uvijek može pouzdati u Hrvatsku

 Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatska i Njemačka dogovorile su poslovnu konferenciju u svrhu jačeg povezivanja obrambenih industrija dviju država, istaknuo je u srijedu ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s njemačkom kolegicom Ursulom von der Leyen koja je na zajedničkoj konferenciji za medije istaknula da se njezina država "uvijek može pouzdati u Hrvatsku".

Njemačka ministrica Ursula von der Leyen prva je ministrica obrane te države koja je posjetila Hrvatsku u zadnjih deset godina, a u pratnji hrvatskoga kolege Krstičevića obišla je izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga.

"Zadovoljstvo mi je da smo imali priliku vidjeti taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja hrvatskih firmi i ja se nadam da tu ima puno prilike za suradnju", poručio je na zajedničkoj konferenciji za medije Krstičević.

Otkrio je da je s von der Leyen dogovorio poslovnu konferenciju kako bi se bolje i snažnije povezale obrambene industrije Njemačke i Hrvatske.

"Bilo mi je veoma zanimljivo upoznati se s hrvatskom vojnom industrijom koju moramo staviti u širi europski kontekst jer se radi o malim i srednjim poduzećima koja zauzimaju važno mjesto u europskom gospodarstvu", istaknula je njemačka ministrica.

Dvoje ministara razgovaralo je o unaprjeđenju obrambene suradnje dviju država koju su već ocijenili jako dobrom zbog zajedničkog djelovanja u mnogim područjima, poput misija u Afganistanu, na Kosovu i u borbenoj skupini Europske unije.

"Ovu priliku koristim da iskažem veliko poštovanje za visoki angažman Hrvatske, kako u NATO-u, tako i u EU-u, baš u pogledu broja vojnikinja i vojnika koji su iz sastava hrvatske vojske angažirani u tim misijama", naglasila je von der Leyen.

Hrvatske snage će uskoro krenuti u misiju NATO saveza u Litvi, gdje će biti u borbenoj skupini pod njemačkim vodstvom.

"To je potvrda našeg prijateljstva i savezništva", rekao je Krstičević naglasivši da je Njemačka Hrvatskoj "ključan europski partner u području obrane i sigurnosti".

Njemačka ministrica je istaknula važnost misije u Litvi jer će to biti prilika da hrvatska i njemačka vojska "zajedno vježbaju i povećavaju interoperabilnost i bolju povezanost" i dodala da se Berlin "uvijek može pouzdati u Hrvatsku".

Ministri su razgovarali i o planovima za 2020., kad Hrvatska, a potom Njemačka predsjeda Europskom unijom, zbog čega postoji potencijal za usklađivanjem obrambenih politika.

"Oboje smo svjesni da je kratak put do 2020. godine kad preuzimamo predsjedanje, a na taj put idemo zajedno. Iskustvo je pokazalo da je upravo sad pravo vrijeme da se pokrenu europski projekti koji će se do tog razdoblja zajednički unaprijediti, pa je ovaj posjet bio odlična prilika da se osvrnemo i na to", rekla je njemačka ministrica.

Dvoje ministara zaključilo je da EU treba zajedničku obrambenu politiku, te da je potrebna snažnija razmjena informacija i iskustava kako bi se lakše suočavali s novim sigurnosnim izazovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:17