ŽELJKO SOLDO

'Svaka kuna koju sam dobio kao savjetnik Marine Lovrić-Merzel pošteno je zarađena'

Željku Soldi sud je priznao pravo na sve naknade koje je primao od Županije. Oslobođen je i u procesu za bježanje s mjesta nesreće. U pozadini tih optužbi, tvrdi, stoji politika
Željko Soldo (Foto: Mate Piskor / CROPIX)
 CROPIX

Željko Soldo, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije od 2013. do 2015. godine i bivši član Savjeta za hrvatske branitelje bivše županice Marine Lovrić Merzel, tvrdi kako prema njemu “novi HDZ-ov župan Ivo Žinić i njegovi pobočnici neprekidno vode politiku đona”. Oko Solde je izbila afera zbog visine njegovih primanja koja je imao kao županijski dužnosnik i savjetnik županice te zbog činjenice da je napustio mjesto prometne nesreće u kojoj je razbio službeni županijski automobil. O tim smo temama razgovarali protekli tjedan.

Zašto na vas idu, kako kažete, ‘đonom’? Zar nisu oni dobili izbore?

- Točno je, dobili su izbore, ali za župana i dožupane. U Županijskoj skupštini nije bilo novih izbora i HDZ-ova koalicija nije imala većinu koju su žarko željeli. Čestitao sam novoizabranom županu te istaknuo da želim korektno surađivati s njim kao predsjednik Županijske skupštine i da ćemo podržati proračun za 2015. godinu ako bude realno koncipiran, kao i sve prijedloge i projekte koji su u interesu svih stanovnika županije. Moji kolege i ja podržali smo proračun za 2015. i sve ključne dokumente. Napomenuo sam županu da ću biti predsjednik dok budem uživao većinu u Skupštini, a ako izgubim podršku većine u Skupštini, bit ću samo vijećnik. Nakon moje smjene s mjesta predsjednika Skupštine HSP je podržao proračun i za 2016., a jedan od glavnih argumenata za moju smjenu bio je da nećemo podržati proračun za 2015. godinu. Sve je to dokaz da smo bili politički dosljedni i korektni.

Trgovanje mandatima

Nije li legitimno pravo pokušati osvojiti većinu u Županijskoj skupštini?

- To je legitimno pravo, ali ne podmetanjem i insinuacijama na račun onih koji vam nisu politički po volji u tom trenutku. Nakon moje smjene pozvao sam DORH i USKOK da istraže cijeli slučaj i ispitaju je li u svemu tome bilo elemenata političke trgovine i mogućeg trgovanja političkim utjecajem.

To su teške optužbe.

- Većinu u Županijskoj skupštini aktualni je župan ostvario s vijećnicima koji su bili kandidati na SDP-ovoj koalicijskoj listi koju je nosila bivša županica Lovrić Merzel na izborima 2013. godine. Podsjećam da je upravo aktualni župan u predizbornoj kampanji te vijećnike prozivao za nerad i donošenje loših odluka te tužio za povrat isplaćenih savjetničkih naknada, a nakon moje smjene ti su vijećnici njegovom odlukom nagrađeni članstvom u skupštinskim odborima. Neki od njih su u upravnim vijećima ustanova u vlasništvu Županije, a jedan je nagrađen mjestom potpredsjednika Županijske skupštine i za to prima pristojnu mjesečnu naknadu. Svakako treba podsjetiti da je HSP, za razliku od tih vijećnika, samostalnim izlaskom na izbore 2013. izborio mandate u Županijskoj skupštini i nismo htjeli ulaziti ni u kakve političke dealove. Željeli smo samo korektnu političku suradnju sa županom. I to je bio jedan od razloga moje smjene.

Od politike, pa čak i na lokalnoj razini, može se pristojno živjeti. O vašim primanjima kao županijskog dužnosnika i savjetnika bivše županice izvijestili su svi mediji?

- I ovdje je riječ o podmetanju i tendencioznom plasiranju netočnih podataka o meni kako bi me se politički diskreditiralo. Moram napomenuti da se nikada nisam bavio politikom profesionalno i ne živim od politike, za razliku od brojnih drugih dužnosnika u našoj županiji.

Čekajte, kažete da su podaci netočni. Jutarnji je list od stručnih službi Županije dobio pisani odgovor da ste u razdoblju od 2009. do 2014. godine županijski proračun koštali 843.803,50 kuna. Vi tvrdite da je riječ o političkim podmetanjima, ali zar bi u Županiji izmišljali brojke?

- U tom tekstu u Jutarnjem listu zbrojili ste mi kruške i jabuke, iz čega se iščitava očita namjera da se javnost krivo informira. Riječ je o presedanu jer se ni za jednog dužnosnika u našoj županiji ni prije mene, ni poslije mene nije pisalo o naknadama i troškovima kao što se pisalo u mom slučaju.

Mi nismo zbrajali kruške i jabuke, nego smo prenijeli podatke koje smo dobili iz službenog izvora: stručnih službi Sisačko-moslavačke županije.

- Jeste, jeste, i vi ste zbrajali, zato smo i išli na sud. Apsolutno sam za to da javnost ima pravo znati za svakoga tko djeluje u javnom prostoru koliko košta porezne obveznike. Isto tako očekujem od vas kao novinara da ćete objaviti koliko je koštala aktualna izvršna vlast u našoj Županiji nakon isteka mandata te objaviti sve troškove onako kako ste to učinili za mene. Ako to vi ne učinite, osobno ću se potruditi da naša javnost sazna i te podatke. Kao predsjednik Županijske skupštine poštivao sam zakone i prava i naknade koje sam u tom razdoblju konzumirao. Konzumirao sam ih na temelju odluka i zakona i legalno. Primio sam gotovo dvostruko manji iznos od onoga koji ste objavili za razdoblje od šest godina.

Napominjem da sam uredno razdužio automobil, mobitel, laptop i tablet nakon što sam prestao biti predsjednik Skupštine. Troškovi goriva i servisa automobila, mobilne usluge i informatičke opreme prikazani su kao moj prihod, što je očita neistina i laž. Pitam ja vas, javnost i porezne stručnjake smatrate li troškove koje ima aktualna županijska vlast na čelu sa županom, a tiču se goriva za automobile, mobitela, reprezentacije, njihovih laptopa i nekih drugih troškova, njihovim osobnim prihodima u mandatu jer ste tako meni obračunali šestogodišnji angažman u politici kao visokopozicioniranom županijskom dužnosniku? Tendenciozne su tvrdnje da sam sebi i kolegama u Skupštini podigao naknadu za 350 posto. Upravo uvažavajući gospodarsku krizu, predložio sam smanjenje naknada potpredsjednicima Županijske skupštine i sebi kao predsjedniku Županijske skupštine za 20 posto, što je izglasano i objavljeno u Službenom glasniku.

Tuđmanova odlikovanja

Vi, dakle, tvrdite da ste zaradili svaku kunu koju ste dobili zbog političkog angažmana?

- Kao član Savjeta za branitelje, bio sam 24 sata na raspolaganju hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, rješavajući brojne probleme kao što su socijalni i zdravstveni problemi, zapošljavanje i drugo.

To mogu potvrditi brojni branitelji i stanovnici Sisačko-moslavačke županije. Ponosan sam što sam aktivni sudionik prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Ponosim se time što sam dragovoljac Domovinskog rata i branitelj Vukovara gdje sam teško ranjen. Nekoliko puta odlikovao me prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Što se tiče mojih naknada, većinu sam donirao sportskim klubovima, udrugama, vatrogasnim društvima, pojedincima i obiteljima u potrebi, a dobar dio tih sredstava utrošio sam na stranačke aktivnosti i predizborne akcije jer je politika skupa, a mi nemamo bogate sponzore tajkune koji bi nas financirali. Što se tiče naknada, istaknuo bih da i aktualna predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić uz visoku saborsku mirovinu prima i naknadu kao predsjednica Županijske skupštine pa niste to dosad posebno isticali. Aktualnoj županijskoj vlasti su usta puna štednje, a imamo župana koji prima najveću plaću među županima u Hrvatskoj.

Dokaz poštenog rada

Nedavno ste dobili sudski spor protiv Županije upravo zbog savjetničkih naknada?

- Hvala vam na tom pitanju jer je ta presuda jedan od dokaza da radim pošteno. Točno je, na Općinskom sudu u Sisku presudom prvostupanjskog suda od 18. ožujka 2016. godine mi, bivši savjetnici bivše županice, dobili smo presudu u našu korist zbog neisplaćenih savjetničkih naknada, a istodobno je protutužba Županije protiv nas odbijena kao neosnovana. Kompletan iznos te dosuđene naknade po pravomoćnoj presudi i pripadajućih kamata donirat ću u humanitarne svrhe. Riječ je o 40.000 kuna plus kamate.

Policija vas je prijavila, podnijela obavezni prekršajni nalog, jer ste, dok ste bili predsjednik Županijske skupštine, razbili službeni županijski automobil i pobjegli s mjesta nesreće. Je li to točno?

- Prometna nesreća se dogodila. Radi se o benignoj prometnoj nesreći zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i stanja koje je bilo na samoj prometnici. Cesta je bila zaleđena i puna lišća.

Tek nakon dvadesetak dana netko vam je poslao anonimnu prijavu o nesreći i vi ste o tome izvijestili, moram reći, nekorektno. Volio bih znati ime tog anonimca koji vam je dojavio o toj prometnoj nesreći kako bih i protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog objeda i insinuacija koje je u njoj naveo tako da mi se imputira alkohol i napuštanje mjesta nesreće. Osobno sam zahtijevao da policija sve istraži. Nakon provedenog prekršajnog postupka Prekršajni sud u Kutini me oslobodio optužbi da sam napustio mjesto nesreće i ustvrdio da sam nakon nesreće ispravno i zakonito postupio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:58