WINDAYS BUSSINES

Švaljek: Mjere treba odmah provesti!

Neće biti otpuštanja u javnom sektoru, ljude ćemo slati u mirovinu i manje zapošljavati
Rovinj, 230410.U Rovinju u staroj TDR-ovoj tvornici cigaretaje danas se odrzava drugi dan Windays business konferencije, u organizaciji Microsoft Hrvatska i Jutarnjeg lista. Predavaci se smjenjuju svakih pola sata. Na slici je Sandra Svaljek-Ekonomski institut Zg.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

ROVINJ - Provedba svih mjera mora za oporavak hrvatskoga gospodarstva početi odmah jer će samo tako Hrvatska u 2011. moći ostvariti stopu rasta gospodarstva od tri posto, kako očekuju u Svjetskoj banci , upozorila je za Jutarnji Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta i savjetnica premijerke Jadranke Kosor.

Najveći otpori

Švaljek, zajedno s ostalim premijerkinim savjetnicima za gospodarstvo – Borislavom Škegrom, Željkom Lovrinčevićem i Željkom Perićem, potpisuje program oporavka hrvatskoga gospodarstva, koji je Kosor predstavila početkom tjedna i za kojeg je preuzela punu odgovornost.

Rad na tom programu, kaže, počeo je još početkom prosinca 2009.

Najveće otpore provedbi programa Švaljek očekuje u javnom sektoru, budući da je jedna od ključnih mjera programa smanjenje broja zaposlenih u tom sektoru za pet posto.

Ipak, poručila je jučer na desetim jubilarnim 10. WinDaysima u Rovinju, do smanjenja broja zaposlenih u državnim službama, ali i javnim poduzećima, neće se doći otpuštanjima, nego odlaskom u mirovinu, outosurcingom i smanjenom dinamikom zapošljavanja.

- Ideja programa nisu otkazi - kazala nam je Švaljek u kratkom razgovoru. Pravi cilj programa je da potakne razvoj privatnog sektora i oslobodi poduzetništvo velikih nameta - kazala je Švaljek na prezentaciji premijerkina programa u Rovinju. Isto tako, od programa se očekuje da u konačnici dovede do rasta životnog standarda i podizanja kvalitete života hrvatskih građana, no to je dugoročan proces.

To se vidi i po prognozama Ekonomskog instituta, koji smatra da ćemo ovu godinu završiti s nultom stopom gospodarskog rasta, s tendencijom njezina blagog ulaska u negativnu zonu.

Kada program bude proveden, država će imati novu, manju ulogu u hrvatskom gospodarskom životu, dok će reforme od Hrvatske učiniti povoljniju zemlju za ulaganja. U Banskim dvorima vjeruju da će ostvarenju tog cilja pridonijeti i najavljeno osnivanje međuresorne skupine koja bi trebala identificirati prepreke s kojima se suočavaju ulagači, te predložiti njihova rješenja.

Kako dobar dio tih prepreka generira lokalna samouprava, na što središnja država ne može puno utjecati, u Vladi i premijerkinom timu nadaju se da će lokalne zajednice prihvatiti Vladin model i početi smanjivati brojne neporezne namete, kojih je u Hrvatskoj službeno identificirano 245.

Poticaj poduzetništvu

- Ako lokalna samouprava može uvesti parafiskalni namet, država može odrediti da lokalna zajednica ne smije uvesti namet koji bi bio veći od određenog iznosa i time utjecati na stvari - ocjenjuje Švaljek.

Za privlačenje ulagača u Hrvatsku, otkrila je Švaljek, izradit će se i cjelovit program gospdarske promocije Hrvatske. Promocijom države i dosad su se bavile razne institucije, ali problem je što je svaka od njih djelovala samostalno, pa su i učinci promocije bili loši. Velik poticaj poduzetništvu trebala bi dati i Vladina najava da će javni sektor podmiriti sva svoja dugovanja do 1. lipnja. Radi se zapravo o novom zaduženju države i javnih poduzeća i to najvjerojatnije na domaćem tržištu. Time bi se došlo do novca za podmirenje dugova, kazala je Švaljek. Poduzetnicima bi uvjete poslovanja trebala olakšati i odluka da javni sektor svoja plaćanja obavlja u roku od 45 dana.

Utjecaj Japana na program

Od koga ste prepisali program, od Zorana Milanovića ili Darinka Kosora, koji tvrde da se radi o njihovu programu? - pitao je Sandru Švaljek u šali Zoran Šprajc, moderator rasprave. - Program nije prepisan - odgovorila je. Dodala je da je u vrijeme nastanka programa bila u Japanu, “pa su neki vjetrovi i od tamo zapuhali”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 22:44