GRANIČNI SPOR

SVE VEĆA RAZMIMOILAŽENJA U SLOVENSKOM DRŽAVNOM VRHU ZBOG HRVATSKE Erjavec i za Ljubljanu postao preagresivan u retorici prema Zagrebu

Andrej Plenković i Miro Cerar
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Razmimoilaženja u slovenskom državnom vrhu oko provođenja odluke arbitražnog suda sve su veća, pa premijer Miro Cerar zagovara dijalog s Hrvatskom, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sve više postaje jastreb koji traži sukobe i neprimjerenu retoriku.

Zaključak je to i svih najznačajnijih slovenskih političara koji su razgovarali o daljnjim mjerama kako primijeniti arbitražnu odluku, a slovenska opozicija krajnje je nezadovoljna ponašanjem šefa diplomacije Karla Erjavca za kojeg tvrde da nanosi štetu slovenskim interesima i ne ponaša se kao diplomat.

Odmah je iz Tallinna stigao Erjavčev odgovor u kojem odbacuje kritike i ocjenjuje ih nepravednim i nerazumljivim. “S tihom diplomacijom i mirnim dijalogom s hrvatskom politikom ne dođe se nigdje”.

Istovremeno, Cerar najavljuje da će slovenski ribari u Piranskom zaljevu dobiti policijsku zaštitu i da će se posvetiti posebna pozornost kako bi mogli slobodno loviti “u slovenskim vodama”. Što to konkretno znači i kako će se pokazati u praksi premijer Cerar nije elaborirao, ali je rekao da će slovenska strana, ako Hrvatska neće prihvaćati odluku arbitražnog suda, sama je provesti.

Kontrola zaljeva

Tvrdi da pomorska policija sada kontrolira manje od četiri petine zaljeva, a da Hrvati prelaze graničnu crtu i love ribu na mjestima za koje Slovenci smatraju da pripada njima.

U takvoj naelektriziranoj situaciji i među samim slovenskim političarima priprema se sastanak Cerara i hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Zagrebu. Iako je bilo poruka da bi mogao biti odgođen ako Hrvatska ne pristane da se isključivo razgovara o primjeni odluke arbitražne komisije, iz Ljubljane dolaze neslužbeni signali da će do sastanka dvojice premijera sigurno doći i da je samo pitanje kada će se to dogoditi.

Sam Miro Cerar, međutim, bar pred slovenskom javnosti i dalje inzistira da bi jedina tema razgovora trebala biti provedba arbitražnog sporazuma, dok to Zagreb energično odbija.

Sve je kritičnija i slovenska opozicija koja je razočarana postupcima nekih svojih političara, prije svega šefom diplomacije Karlom Erjavcom.

“Većina u državnom vrhu Slovenije nije zadovoljna kako radi ministar Karl Erjavec i ocjenjuje da svojim izjavama šteti državi i procesu primjene arbitraže. Erjavec međutim djeluje agresivno, što si ozbiljni diplomat ne bi smio dozvoliti”, kaže bivša premijerka Alenka Bratušek nakon sjednice svih najvažnijih slovenskih političara.

Loš imidž

Miro Cerar zato smatra da treba smanjiti negativnu retoriku i pokrenuti dijalog s hrvatskom Vladom kako bi se smirile strasti, a iz njegova kruga dolaze informacije da ni sam nije zadovoljan zbog agresivnosti ministra vanjskih poslova. Slovenska opozicija traži i odgovor na pitanje je li točno da Vlada nudi 75.000 eura svakom tko se odluči preseliti iz Slovenije u Hrvatsku, a Miro Cerar nije želio dati decidirani odgovor.

Za nastavak dijaloga s Hrvatskom je i predsjednik Borut Pahor i šef parlamenta Milan Brglez, čiji je zajednički stav da Slovenija treba ostaviti i dobar utisak na svoje europske partnere i uvjeriti ih da je na strani međunarodnog prava. Brglez se energično protivi bilo kojem nepromišljenom potezu koji bi kompromitirao Sloveniju i podilaženju domaće javnosti koje bi u konačnici bilo štetno za slovensku stranu.

Krajnje je loše prihvaćena i Erjavčeva reakcija o blokadi Hrvatske za ulazak u OECD i u Ljubljani se tvrdi da takva reakcija nije bila dogovorena u slovenskom političkom vrhu. Zato Cerar sada uporno želi prikazati da se ne radi o blokadi, nego je pitanje ispunjava li Hrvatska uvjete, što u konačnici ima isti učinak za službeni Zagreb.

Pahor i Cerar u nastojanjima da peglaju vanjski imidž zemlje koja je već pretrpjela brojne kritike kada je pokušavala zaustaviti Hrvatsku na putu u EU i NATO, sada zamjeraju Karlu Erjavcu na izjavama da “povijest pokazuje da hrvatska strana ne poštuje sporazume”. Cerar je najavio da će sa svojim ministrom razgovarati kako se dalje postaviti prema Hrvatskoj, a slovenski izvori kažu da će ga oštro opomenuti da ubuduće izbjegne slične verbalne eskapade neprimjerene diplomaciji pogotovo između dviju prijateljskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:25