MORH

SVEČANOST U VOJARNI U ZEMUNIKU Obilježen dan Središta za obuku "Rudolf Perešin"

 J. Kopi / MORH

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u petak je svečano obilježena 27. obljetnice Središta za obuku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (SzO HRZ) "Rudolf Perešin" te je u povodu Dana Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva njegovo vodstvo najavilo događaje u Zemuniku.

Tom je prigodom izaslanstvo sa zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Michaelom Križancem na čelu položilo cvijeće i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja Rudolfu Perešinu, a piloti 93. krila izveli su u spomen na njega počasni prelet Pilatusa, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na središnjoj svečanosti bili su i zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik te sadašnji i bivši djelatnici tog središta i predstavnici ostalih postrojba u zemuničkoj vojarni.

Novi zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec istaknuo je čestitavši djelatnicima SzO-a njihov dan da Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga kontinuirano rade na unaprjeđenju uvjeta života, rada i obuke pripadnika Hrvatske vojske jer je u njezinu fokusu čovjek.

"Rudolf Perešin bio je čovjek koji je svoj narod i Hrvatsku stavio ispred vlastitih interesa iz osjećaja dužnosti. Mi smo u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu jedna obitelj i trebamo njegovati kulturu časti", poručio je general Križanec.

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) otvara se 11. prosinca

General Križanec najavio je otvorenje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme – MSAP) 11. prosinca i središnje svečano obilježavanje Dana HRZ-a 12. prosinca u vojarni u Zemuniku, u sklopu kojeg će biti otvorena i izložba u čast Rudolfa Perešina.

Istaknuo je kako su svi najavljeni događaji iznimno važni za HRZ te je najavio i predstavljanje internetske stranice www.vojnipilot.hr: "Poduzimamo veliki iskorak i otvaramo novo područje u smislu promidžbe poziva vojnog pilota", poručio je.

"Kad postrojba nosi ime junaka Domovinskog rata kao što je Rudi, tada ima i čvrstu polaznicu za odgoj mladih naraštaja budućih zrakoplovaca. Etičke vrijednosti vojnika, dočasnika i časnika temelje se upravo na toj polaznici", rekao je brigadir Huljev.

U vezi s postignućima SzO-a u protekloj godini istaknuo je kako su profesionalnost, pouzdanost i stručnost ono što krasi pripadnike Središta. "Cilj nam je u razdoblju koje je pred nama u SzO dovesti nove, mlade ljude koji će svojom mladošću, znanjem, novim idejama i entuzijazmom biti dodatni pokretač razvoja Središta za obuku", rekao je brigadir Huljev.

Novi zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić ocijenio je da postrojba spremno dočekuje spomenute događaje.

"Potpuno smo fokusirani na što uspješniju provedbu ovih aktivnosti i svih zadaća koje stoje pred postrojbom. Svi mi koji smo školovani u Zadru i ovdje krenuli sa svojim letačkim aktivnostima smo na neki način zadarska djeca i kao novoimenovani zapovjednik 93. krila ugradit ću svoje znanje i iskustva za dobrobit postrojbe kako bi bila još jača, spremnija i sposobnija", istaknuo je brigadir Ninić.

U povodu Dana HRZ-a u Središtu za obuku izložbu "Povratak pobjednika – lik i djelo Rudolfa Perešina" otvorit će njegova supruga Ljerka, najavio je brigadir Huljev.

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik rekao je da je MSAP jedinstveni međunarodni projekt unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz Hrvatsku kao zemlju domaćina, u sastavu Središta su Bugarska, Mađarska i Slovenija, dodao je pukovnik Pušnik, ističući kako su tri glavna čimbenika za odabir vojarne u Zemuniku - geografsko okruženje, vremenski uvjeti i kapaciteti koje vojarna nudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:49