CRKVENI BIZNIS

SVEĆENIK SE POHVALIO OPROSTOM, ALI NE OD BOGA Hrvatske šume pokušale ovršiti karlovačku župu zbog neplaćenih gableca

Hrvatske šume htjele su naplatiti 75.000 kuna neplaćenih računa za hranu iz svog restorana Radne jedinice Turizam i ugostiteljstvo Karlovac
Marko Dujam
 Robert Fajt / CROPIX

Gotovo četiri godine trajao je ovršni postupak kojim su Hrvatske šume htjele prisilno naplatiti 75.000 kuna duga od Župe sv. Martina biskupa iz Karlovca, a onda je, pred samu blokadu računa, dug preuzelo građevinsko poduzeće Hagrad Plus. Okolnosti ove nobične priče su zamršene i morali smo uložiti dosta truda da bismo ih rasvijetlili.

Naime, Hrvatske šume su tvrdile da su pokušale naplatiti neplaćene račune za hranu iz svog restorana “Radne jedinice Turizam i ugostiteljstvo Karlovac od listopada do prosinca 2011. godine”, na temelju sporazuma sa Župom. Kako ona račune nije plaćala, početkom 2013. godine, potvrdili su nam iz Hrvatskih šuma, pokrenuli su ovšni postupak protiv dužnika.

Dobili oprost

Prijedlog za ovrhu podnijeli su javnom bilježniku, ali na njega je prigovor podnijela Župa, odnosno dugogodišnji župnik te župe Marko Dujam, pa se postupak preselio na Trgovački sud u Zagrebu. Krajem prošle godine župnik je tamo pozvan na saslušanje, međutim, prošloga mjeseca Hrvatske šume neočekivano su povukle tužbu. Na sebe je, naime, dug odlučilo preuzeti građevinsko poduzeće Hagrad Plus, koje formalno ima sjedište u Zagrebu, ali su vlasnici iz obližnjeg Ozlja. Direktorica Emina Haušić potvrdila nam je da su preuzeli dug, ali nije željela reći zašto jer dalje više nije htjela komentirati slučaj.

Župnik Marko Dujam umirovljen je 2014. godine, ali je igrom slučaja opet župnik u Hrnetiću, gdje mijenja župnika Alojzija Burju koji je tamo zamijenio njega, ali je u međuvremenu naglo obolio. Star, ali vitalan, sretan je što se riješio duga.

- Evo, poslali su iz Zagreba da je župa dobila oprost, a ne znam ni sam kako je do svega toga došlo. Moj župljanin Zdenko Matković, koji mi godinama pomaže oko tih radova, rekao mi je da će dobiti neki popust i odgodu plaćanja od Hrvatskih šuma za te gablece, a na kraju je ispalo da sam doživio neugodnosti. Hagrad mi je u to vrijeme izvodio neke radove na nekim kanalicama - kaže nam župnik Dujam, koji se ne sjeća baš svih detalja, a samo mu je drago da je sada konačno sve završilo i da više nikome nije dužan.

Promijenjen direktor

- Dogovorio sam neku vrstu sponzorstva s bivšim direktorom u Karlovcu Zoranom Sabljarićem, no promijenila se vlast, promijenio se i direktor u Karlovcu, pa to nikad nije realizirano. Novi direktor Davorin Andrijašević, možda i da napakosti prethodniku, račun je poslao na naplatu i u neugodnost je stavljena župa koja je bila formalni naručitelj - kaže Matković.

Kako bi se izbjegla neugodnost za Župu, kaže, zatražio je od svojih prijatelja Haušića, koji su ranije bili izvođači nekih radova, da na sebe preuzmu i taj dug.

- Oni su ga preuzeli, koliko znam bio je 65.000 kuna, i već je dio toga i plaćen, te će uskoro biti 45.000, a za koji mjesec će se platiti i to - kaže Zdenko Matković pokazujući potvrde o plaćanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:28