POVJERENSTVO O SUKOBU INTERESA

Svi ministri na vrijeme predali imovinske kartice, osim Gabrijele Žalac

Gabrijela Žalac
 CROPIX

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvitka i fondova EU, jedina je od ministara u Plenkovićevoj Vladi koja do jučer, predzadnjeg dana za predaju imovinskih kartica, još nije dostavila svoju karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Rok u kojem ministri moraju predati imovinske kartice istječe danas u ponoć.

Državni tajnici

Na stranicama Povjerenstva već su dostupne kartice 18 ministara, uključujući premijera Andreja Plenkovića, a uz karticu Gabrijele Žalac jučer još nije bila dostupna imovinska kartica ministrice kuluture Nine Obuljen. No, od tajnice Povjerenstva Maje Uzelac doznajemo da je N. Obuljen podatke o imovini dostavila u srijedu, no Povjerenstvo još provjerava karticu pa će vjerojatno biti javno dostupna do kraja današnjeg dana.

Naime, Povjerenstvo imovinske kartice dužnosnika objavljuje na svojim službenim stranicama tek nakon provjere jesu li svi traženi podaci ispravno uneseni. Ako nisu, dužnosniku se daje 15 dana da dopuni i korigira podatke.

Državni dužnosnici dužni su imovinske kartice predati najkasnije mjesec dana od stupanja na dužnost. Saborskim zastupnicima rok za predaju istekao je 14. 11.

Na jučerašnjoj sjednici Povjerenstvo je donijelo zaključak prema kojem su i državni tajnici također obavezni postupati prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, pa će i oni morati predati svoje imovinske kartice.

Ugovori s Vladom

Povjerenstvo je jučer donijelo zaključak prema kojem su predsjednici i članovi uprava osam tvrtki u većinskom državnom vlasništvu također obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa, što znači da će imovinske kartice morati predati predsjednici i članovi uprava Plinacroa, Janafa, ACI-ja, Jadroplova, Vjesnika d.d., hotela Maestral, hotela Makarska i hotela Medena. Povjerenstvo je dalo mišljenje prema kojem ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević nije u sukobu interesa zbog niza ugovora tvrtke King ICT s Vladom, ali bi se kao bivši član uprave te privatne tvrtke trebao izuzeti iz odlučivanja o natječajima o javnim nabavama na koje se ta tvrtka javlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43