SIGURNOSNE MJERE

Svi opasni navijači iz registra Španjolsku će gledati u policiji?

 Neja Markičević / CROPIX

Svih 326 navijača koje hrvatska policija ima na popisu kao potencijalno rizične navijače mogli bi utakmicu sa Španjolskom gledati u policijskoj postaji. S obzirom na najave najviših državnih dužnosnika, uključujući i tehničkog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, Odjel za javni red i mir Ravnateljstva policije dao je naredbu svim policijskim upravama da lociraju rizične navijače i pozovu ih u policijsku postaju na dan utakmice.

Koliko će ih stvarno odgledati utakmicu u postaji, ovisi o policijskoj operativnosti i uspješnosti provedbe ove mjere. No, s obzirom na aktiviranje vrha sigurnosnog sustava koji je u stalnim kontaktima s francuskim sigurnosnim službama, pokrenute su sve operativne razine za lociranje najrizičnijih: nadzor telekomunikacija, uključujući i profile na društvenim mrežama, doušničke mreže, razmjena operativnih podataka.

Svi cestovni, željeznički, zračni i pomorski granični prijelazi u Hrvatskoj raspolažu podacima o dosad identificiranim izgrednicima s naputkom: “Zadržati, odnosno uhititi”. Međutim, procjenjuje se da će se izgrednici pokušati još nekoliko dana prikriti u Francuskoj te da će za povratak birati neki manji granični prijelaz ili pravac koji nije izravno povezan s uobičajenim rutama. Dakako da će pri povratku nastojati ostaviti dojam turista, a ne navijača iz Francuske.

Od 326 rizičnih navijača u registru, njih 183 ima pravomoćne zaštitne mjere zabrane prisustvovanja određenom sportskom natjecanju. Još je 145 osoba koje su zbog prijašnjih protupravnih ponašanja evidentirane u Zbirci podataka o osobama i događajima vezanim uz sportska natjecanja te bi zato mogle predstavljati sigurnosnu ugrozu neometanom održavanju tog međunarodnog natjecanja. Ako im se dokaže da su doista sudjelovali u izazivanju nereda na stadionu, prijete im visoke novčane, ali i zatvorske kazne. No, objektivno će, s obzirom na to da su izgrednici bili maskirani, biti teško dokazati tko je sudjelovao u “bakljadi” na stadionu. U svakom slučaju, prijete im kazne od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna, zatvorske kazne, ali i daljnje zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima.

Ako se, pak, otkrije organizator skupine koja je izazvala incident pred kraj utakmice Češka - Hrvatska, njemu prijeti kazna do pet godina zatvora. Oni koji su se “zaigrali” najavom novih izgreda i objavom planova stadiona na društvenim mrežama u kojima najavljuju nove izgrede, ako to čine samo da bi izazvali kaos ili odvukli pozornost policije, represivni sustav mogao bi odgovoriti prijavama za širenje lažnih i uznemirujućih glasina, a nikako kao šalu na društvenim mrežama.

No, do kraja utakmice sa Španjolskom, a možda i nakon nje, bit ćemo u neizvjesnosti hoće li hrvatska policija i sigurnosne službe u suradnji s francuskom policijom uspjeti spriječiti nove nerede onih zbog kojih će hrvatska reprezentacija i HNS biti rigorozno kažnjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:23