RASPAD KERUMOVE VLASTI

Svi su ludi za Anđelkom: Don Ivan Grubišić je želi, no njoj je ipak draži HDZ

Sukob i razlaz splitskoga gradonačelnika Željka Keruma i njegove zamjenice izazvao je u Splitu različite reakcije. No, mnogi se slažu u jednom - Anđelka Visković prekasno se distancirala od Keruma i mnogo je bliža HDZ-u nego SDP-u, što joj spočitava bivši šef. Njihove nesuglasice kulminirale su prije dva dana, kada je Kerum svoju najbližu suradnicu izbacio iz stranke i oduzeo joj sve ovlasti u Gradu.

- Ima već dosta vremena da sam prema Željku Kerumu izgubila poštovanje jer ne pokazuje nikakav interes za Split i jer ga je odavno napustio. Zašto bi me pogodile riječi nekoga tko se tek sada zainteresirao za grad i tko mjesecima ne dolazi na radno mjesto - uzvratila je Kerumu u medijima Anđelka Visković.

Izgubljeno poštovanje

Povod izbacivanju, kako je Kerum napisao u priopćenju, bile su izjave Anđelke Visković da se “HGS nije profilirao kao stranka, nego djeluje kao udruga građana” i da ne zna što se tamo događa jer nije dio HGS-a. To je, smatra Kerum, nanijelo štetu ugledu stranke, a njemu osobno zasmetalo je što se A. Visković javno ogradila od njegove politike.

No, sukob između splitskoga gradonačelnika i njegove zamjenice tinja već mjesecima. Sporili su se oko Hajduka, potom imenovanja novog intendanta HNK, kada A. Visković nije htjela podržati Duška Mucala, a sve je završilo i javnim optužbama Željka Keruma da se njegova suradnica približila SDP-u s kojim šuruje. Anđelka Visković takve je navode demantirala, ali je novinarima priznala i da više od tri mjeseca nije komunicirala s gradonačelnikom. Ipak, o detaljima odnosa s Kerumom nije htjela govoriti. Dan nakon što je A. Visković izbačena iz HGS-a, ni druga, Kerumova strana nije bila voljna dati detaljniji komentar. Dogradonačelnik Jure Šundov izjavio je “kako su se dogovorili da neće davati nikakve izjave”.

- Gradonačelnik je dao priopćenje koje je jasno. Nebitno je što ja u ovom trenutku mislim ili osjećam. Bit će prilike za komentare - rekao je Šundov.

Anđelka Visković jučer nije odgovarala na telefonske pozive. Dan prije novinarima nije htjela odgovoriti ni na pitanje hoće li se kandidirati na lokalnim izborima. Ustvrdila je samo kako će odluku donijeti nakon Nove godine. No, njen razlaz s Kerumom u Splitu nije polučio rezultate kakvima se možda nadala.

Ispitivanje terena

- Odluku da se distancira od Keruma A. Visković je donijela prekasno. Što je radila do sada? Bili su najbliži suradnici, a uz njega je stajala i dok je on ‘pljuvao’ po vama novinarima. Mislim da se tu radi o bijegu od gubitnika - komentirao je naš izvor iz Splita. Dodao je kako se Anđelka Visković u zadnjih nekoliko mjeseci pokušala približiti raznim političkim opcijama.

- Znam da je pokušala razgovarati s don Ivanom Grubišićem. Ne vjerujem da su nešto dogovorili, mislim da je to više bilo ispitivanje terena. Uostalom, koliko znam, i sam joj je Grubišić rekao da je prekasno otišla od Keruma, iako o njoj nema loše mišljenje - izjavio je jedan splitski političar. Tvrdi i kako je Anđelka Visković mnogo bliža HDZ-u nego SDP-u, što joj spočitava Kerum.

- Situacija u HDZ-u pomalo je složena. Dio članova stranke okupljenih oko šefa gradskog HDZ-a Petra Škorića zapravo podupire drugog Kerumova zamjenika - Juru Šundova. Anđelku Visković, pak, pokušava izgurati župan Ante Sanader i njegovi ljudi. Sanader je čak u Zagreb nedavno poslao svog izaslanika da sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom pregovora o podršci A. Visković, ali se on vratio neobavljena posla jer je Karamarko bio zauzet aferom oko “ispisa telefonskih poziva”. Osim toga, odnosi Škorića i Sanadera sve su lošiji - ispričao nam je jedan član splitskog HDZ-a. On ističe i kako podrška koju SDP-ovac Vinko Bajrović daje dogradonačelnici, zbog čega mu navodno prijeti i isključenje iz njegove stranke, ima više veze s HDZ-om nego SDP-om. Usto, kaže, upravo je župan Sanader preko svoga glasnogovornika predložio SDP-ovca Bajrovića Kerumu za nagradu grada Splita, što je i usvojeno.

Zakulisne igre

- Ovdje svi znamo da je Bajrović dobar s velikim brojem HDZ-ovaca okupljenih oko župana Sanadera i da je to sve jedna te ista struja koja gura Anđelku Visković - rekao je naš izvor.

Dio Splićana vjeruje i u teoriju kako bi sukob Kerum - Visković mogao biti igrokaz.

- Kerum je lukav, ovdje ga zovu ‘kraljem zakulisnih igara’, pa ništa nije isključeno. S obzirom na to da je svjestan da će izgubiti, mnogi sumnjaju da se preko Šundova pokušava približiti HDZ-u, a preko A. Visković, zbog njezina prijateljstva s Bajrovićem, SDP-u. Tako bi riješio financiranje kampanje - smatra dobro upućeni izvor iz Splita. Tvrdi i kako Kerum, zapravo, povlači sve konce u splitskom HDZ-u, ali mu daje za pravo samo u jednom.

- Tko je bila Anđelka Visković prije Keruma? Pa on ju je stvorio. Što god da se dogodi - neće nas iznenaditi - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:58