UGLEDNO TIJELO

SVIH PET ČLANOVA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA U UTRCI ZA NOVI MANDAT Prijavilo se ukupno 37 kandidata, među njima je i Bernardica Juretić

 Davor Pongrčić / CROPIX

Svih pet članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - Dalia Orešković, Tatijana Vučetić, Branka Lukačević-Gregić, Davor Ivanjek i Boris Spudić - javilo se na natječaj za još jedan petogodišnji mandat u tom tijelu.

Dalia Orešković ponovno se natjecala za predsjednicu Povjerenstva, ali i još dvoje njezinih kolega, Tatijana Vučetić i Davor Ivanjek, natjecali su se, osim za članove Povjerenstva, i za mjesto predsjednika. Kandidati, naime, mogu odlučiti hoće li se natjecati samo za člana Povjerenstva, samo za mjesto predsjednika Povjerenstva ili i za jedno i za drugo. Dalia Orešković natjecala se samo za poziciju predsjednice.

Zakon omogućava članovima Povjerenstva da na tu dužnost budu birani najviše dvaput.

Iako saborski Odbor za izbor i imenovanja još nije objavio listu kandidata, informaciju da su među 37 kandidata koji su se javili na natječaj i sadašnji članovi Povjerenstva dobili smo neslužbeno iz saborskih izvora. Broj kandidata koji su se javili za Povjerenstvo višestruko je manji nego prije pet godina, kada se javilo čak 199 kandidata. Čini se da su potencijalni takmaci za izbor u Povjerenstvo u međuvremenu shvatili da nije riječ o lagodnom poslu, nego o tijelu koje donosi odluke koje često nisu po volji moćnicima.

Neslužbeno doznajemo da je među prijavljenim kandidatima najviše pravnika, ekonomista i politologa, zatim kriminologa i psihologa. Među kandidatima ima zaposlenika državne uprave, sudaca, policajaca, državnih odvjetnika, aktivista iz nevladinih udruga, ali i osoba iz privatnog sektora. Od široj javnosti poznatijih imena, među kandidatima za Povjerenstvo je bivša ministrica Bernardica Juretić, direktor GONG-a Dragan Zelić te analitičar GONG-a Duje Prkut.

Saborski Odbor za izbor i imenovanje, nakon intervjua s kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete, predložit će Saboru užu listu s najmanje deset kandidata. Predloženi moraju proći i sigurnosnu provjeru. Četiri člana Povjerenstva i petog, predsjednika tog tijela, Sabor bira natpolovičnom većinom svih glasova, dakle s najmanje 76 ruku. Sadašnje Povjerenstvo je u siječnju 2013. izabrala koalicija predvođena SDP-om, bez oporbe, a zastupnici HDZ-a su, nezadovoljni izborom, prije glasovanja napustili Sabor.

Novo Povjerenstvo mora biti izabrano najkasnije do 11. veljače 2018., kada sadašnjem istječe mandat.

Sadašnji Zakon o sprječavanju sukoba interesa Sabor je donio u ožujku 2011., u jeku pristupnih pregovora Hrvatske s EU. Zakon iz 2011., međutim, već je u jesen 2012. pretrpio ozbiljne preinake nakon što je Ustavni sud pod predsjedanjem Jasne Omejec poništio dio njegovih odredbi, među ostalim i mogućnost da Povjerenstvo ima uvid u bankovne račune dužnosnika.

Unatoč tome, Povjerenstvo je pod vodstvom Dalije Orešković obavilo pionirski posao trasiranja prakse u provedbi postojećeg Zakona. Odlukama koje su donosili, a kojima su utvrdili sukob interesa kod brojnih državnih dužnosnika, od lokalne do najviše državne razine, izgradili su ugled dosljedne, ozbiljne institucije kadre oduprijeti se političkim pritiscima. Sukob interesa utvrdili su i kod najviših dužnosnika: predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bivšeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, niza ministara, zastupnika, ravnatelja HRT-a... U slučajevima u kojima su dužnosnici podnosili žalbe, velika većina odluka Povjerenstva potvrđena je na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:59