ZA SADA PEDESETAK ZARAŽENIH U HRVATSKOJ

Svinjska gripa se vratila i uzela prvu žrtvu: Umro muškarac (60), 24-godišnjak u teškom stanju

Prošle godine od svinjske je gripe oboljelo gotovo 60.000 građana, a preminulo ih je, prema službenim podacima, 58
Zagreb, 091109.Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic. Tijekom dana sve vise gradjana stizalo je na zarazni odjel sa simptomima slicnim svinjskoj gripi.Foto: Igpr Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Svinjska gripa odnijela je prvi život ove sezone. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminuo je 60-godišnjak, dok je 24-godišnjak u teškom stanju hospitaliziran na sam Badnjak.

Kako nam je potvrdio ravnatelj Klinike dr. Ante Beus, 24-godišnjak je podvrgnut visokim dozama kisika jer je virus H1N1 prodro duboko u njegova pluća i izazvao virusnu upalu. Njegovo je stanje još neizvjesno, a ne oporavi li se, liječnici će ga staviti na respirator. U Slavonskom Brodu hospitaliziran je 16-godišnjak čije se stanje počelo komplicirati, ali se, na sreću, oporavio pa neće morati biti premješten u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević”.

Spomenuti 60-godišnjak iz Zagreba umro je od septičkog šoka izazvanog teškom virusnom upalom pluća 21. prosinca, samo devet sati nakon što je primljen, potvrdio nam je dr. Beus i dodao da upravo iščekuju 48-godišnjaka iz Jajca s teškom upalom pluća za koju se sumnja da potječe od pandemijske odnosno svinjske gripe soja H1N1.

U ovom trenutku diljem Hrvatske zabilježeno je 50-60 slučajeva svinjske gripe. Dr. Beus kaže kako je su ambulante njegove klinike pune.

- Molim gradske službe da se bolje organiziraju jer mi ne možemo primiti toliki broj pacijenata. Sada nam je u ambulanti 20 oboljelih od svinjske gripe - apelira dr. Beus.

Prošle godine od svinjske je gripe oboljelo gotovo 60.000 građana, a preminulo ih je, prema službenim podacima, 58. Potvrdio nam je to dr. Bernard Kajić, voditelj Odjela za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji kaže da je pandemijska gripa, koja i u nas postaje uobičajena sezonska, ove godine uranila.

Doduše, prošle se godine ona pojavila u ljeti, što je bilo povezano s njezinim pandemijskim širenjem otkako je u travnju otkrivena u Meksiku. Ni ona “obična”, dakle sezonska, nije posve bezopasna jer godišnji statistički podaci govore o 10 do 30 smrti uslijed virusa, odnosno komplikacija.

I dr. Kajić i dr. Beus kao jedini i najsigurniji lijek preporučuju cijepljenje, jer se cjepivo protiv soja H1N1 sada nalazi u standardnom cjepivu. Pritom dr. Kajić napominje da u većini slučajeva neće doći do komplikacija, iako od svinjske gripe umiru i mlađe osobe.

- Pod najvećim su rizikom osobe s kroničnim bolestima - dijabetičari, ljudi s opstruktivnim bolestima dišnih puteva, srčani bolesnici. Njih treba agresivno liječiti. No, svakako se treba čuvati simptoma pogoršanja gripe. Ako se pojavi visoka temperatura, pa padne i čovjek se bolje osjeća, to nije znak za zabrinutost. No, problemi s disanjem, neobičan osip i slično pokazatelji su da bi se mogla razviti virusna upala pluća - najčešća i najopasnija komplikacija svinjske gripe - ističe.

Ostali su simptomi uobičajeni - visoka temperatura, bol u zglobovima, loše opće stanje... Gripa se ovog puta, kažu stručnjaci, pojavila ranije, a prepostavlja se da će trajati dva do tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:04