Svjetska banka dodijelila ogromnu pomoć

Svjetska banka je objavila da je u fiskalnoj godini koja je završila 30. lipnja izdvojila 54 posto više sredstava nego u godini ranije, i to rekordno visok iznos za tu globalnu razvojnu instituciju. "Zahtjevi upućeni Svjetskoj banci radi dobivanja pomoći u ovoj su godini oštro porasli. Očekujemo da će se to nastaviti i u 2010., s obzirom na neizvjesnu brzinu oporavka", kazao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.



"Milijuni ljudi i dalje pate i mi moramo nastaviti pomagati zemljama da podmire prioritetne troškove, uključujući izdvajanja za osnovnu infrastrukturu, ulaganja u ljudski kapital, te mreže socijalne zaštite, jer bismo u protivnom ugrozili teško ostvarene dobitke od proteklih godina u borbi protiv siromaštva", dodao je.



Banka je u 2009. podržala 767 projekata usmjerenih na poticanje gospodarskog rasta, suzbijanje siromaštva te pomoć privatnom sektoru. Izdvojila je 20,7 milijardi dolara za financiranje gradnje infrastrukture, ključni sektor za brzi oporavak od krize i stvaranje novih radnih mjesta, stoji nadalje u bančinom priopćenju. Pomoć za programe socijalne zaštite iznosila je pak 4,5 milijardi dolara.



Kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da lakše prebrode krizu, Svjetska je banka u ovoj godini predložila takozvani 'fond za ranjivost', u koji bi svaka razvijena zemlja trebala izdvajati 0,7 posto sredstava iz svog paketa mjera za poticanje gospodarstva. Reakcija na taj prijedlog bila je jako dobra, te je od donatora prikupljeno ukupno 6,8 milijardi dolara, povrh njihovih postojećih obveza, istaknuto je u Svjetskoj banci.

 



NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:42