ZODIJAK IZ NAKOVANE

SVJETSKA SENZACIJA otkrivena u Hrvatskoj: Na Pelješcu nađena astrološka ploča stara 22 stoljeća!

U svijetu su poznate samo četiri takve ploče. Astronomska i matematička znanja potrebna za zodijak nastala su u 2. stoljeću prije Krista

Hrvatski znanstvenik dr. Stašo Forenbaher na arheološkom nalazištu Spila u Nakovani na Pelješcu otkrio je dijelove astrologove ploče iz 100. godine prije Krista. O tom iznimno rijetkom arheološkom nalazu, nazvanom Zodijak iz Nakovane, Forenbaher je nedavno, zajedno s kolegom dr. Alexanderom Jonesom, objavio rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

Pećina u zaseoku

- To je zapravo neočekivano otkriće proizašlo iz istraživanja ilirskog svetišta Spila. Podsjećam, u kolovozu 1999., zajedno s kanadskim kolegom dr. Timothyjem Kaiserom, u pećini Spila u zaseoku Nakovane blizu Orebića otkrio sam ilirsko svetište koje datira između 4. i 1. stoljeća prije Krista - prisjetio se dr. Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta za antropologiju u Zagrebu. Otkriće ilirskog svetišta Spila privuklo je veliku pozornost domaćih i stranih medija, među ostalima National Geographica i Discoveryja, no pravo je iznenađenje uslijedilo kada je Forenbaher spoznao da se među tisućama komadića fine helenističke keramike nalaze i ulomci obrađene bjelokosti.

- Te ulomke bjelokosti našli smo u ljepljivoj špiljskoj ilovači samo zato jer smo iznimno pažljivo istraživali nalazište. Jedini vidljivi komad bio je onaj na kojem je bio ugraviran rak sastavljen iz tri dijela. Iako smo naslućivali da je to važno, bilo je mnogo materijala koji smo istraživali pa je taj komadić od bjelokosti nekoliko godina stajao po strani. Kada sam počeo istraživati taj komad, shvatio sam da raspolažemo i ulomcima bjelokosti s ugraviranim ribama, a zatim smo složili i dva muška lika zaogrnuta plaštevima koji izgledaju kao blizanci - ispričao je Forenbaher koji je nakon nekoliko godina spoznao da je pronašao 30 ulomaka bjelokosti, objavio rad u uglednom časopisu Journal for the History of Astronomy.

Pomoć iz New Yorka

- Počeo sam sumnjati da je to neki zodijakalni prikaz pa sam izmjerio te komade. Bez obzira na to koliko su bili fragmentirani, svi su bili istog oblika i veličine, a spoznao sam da 12 komada čini puni krug. Tada sam shvatio da mi treba pomoć osobe koje je stručnjak za antičku astronomiju i matematiku - pojasnio je Forenbaher koji je nakon nekoliko godina potrage naposljetku došao do dr. Alexandera Jonesa, profesora na New York Universityju i stručnjaka za antičku znanost.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:16