DEZINFORMACIJE

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje: Ne paničarite! Zračenje ne može stići do Europe!

Svjetska zdravstvena organizacija apelira da se stane na kraj ‘lažima i dezinformacijama’ prema kojima će radiokativne čestice uskoro stići do Europe i ostalih kontinenata

ZAGREB - Hrvatska je opremljena modernim sustavom pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (SPUNN), koji se sastoji od 25 mjernih postaja za mjerenje radioaktivnosti razmještenih duž državne granice i centralne jedinice koja njihove podatke prikuplja i analizira.

Svaka od tih mjernih postaja pokazuje da je u zadnjih tjedan dana razina radijacije bila oko 82 nanosiverta po satu, što je normalna količina zračenja u okolišu.

Sve je transparentno

Podaci iz tih postaja svakih se sat vremena analiziraju i objavljuju na web stranici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

- Svatko se može sam, u bilo kojem trenutku, na našoj web stranici uvjeriti je li razina zračenja povišena ili je normalna. Ništa se ne prepušta slučaju i sve je transparentno - ističu u toj instituciji.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila priopćenje u kojem tvrdi da nema opasnosti od širenja radijacije po svijetu i da treba stati nakraj “lažima i dezinformacijama” prema kojima će radiokativne čestice uskoro stići do Europe.

S time se slažu i u Državnom zavodu za nuklearnu sigurnost, gdje upozoravaju da opasnost od zračenja i dalje vrijedi samo za Japan.

Provjera zračenja

Zračenje, odnosno razinu radijacije u vašoj okolini možete provjeritina stranici: www.dzns.hr/aktivnosti/pripravnost/pravodobno_upozoravanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:07