SIMBOL ZLA

SVJETSKI UGLEDNI DIZAJNER O HULIGANU S POLJUDA 'Kako nitko nije primijetio taj znak na njegovoj odjeći?'

 Vojko Bašić / Hanza Media

Istaknuti hrvatski grafički dizajner Mirko Ilić osvrnuo se na subotnji incident kada je maskirani huligan uletio na stadion i sa šipkom u ruci trčao za sucem. Ilić ističe kako nitko nije primijetio znak na jakni, a koji koristi nekoliko neonacističkih skupina.

Radi se o modificiranoj verziji simbola 2. SS oklopne divizije Das Reicha, jedne od 38 divizija koje je ustrojio zaštitni odred.

Marko Ilić je inače svjetski poznati grafički dizajner koji više od trideset godina živi i radi u New Yorku, a njegove ilustracije objavljene su u uglednim medijima poput New York Timesa i Wall Street Journala. Njegovi radovi su, između ostalog, izloženi i u stalnoj postavi svjetski poznatog njujorškog Muzeja za modernu umjetnost.

S lijeve strane simobl koji je nosio navijač, s desne originalni simobl 2. SS oklopne divizije

Simbol inače pripada robnoj marci Thor Steinar, koja se u Njemačkoj veže uz neonacistički pokret, a nošenje odjeće ove marke izričito je zabranjeno u njemačkom parlamentu, kao i parlamentima saveznih država Saksonije i Mecklenburg-Vorpommern.

Marka Thor Steinar poznata je i po tome da je u njemačkom Chemnitzu otvorila dućan pod nazivom "Brevik", što je preizme masovnog ubojice koji je u Norveškoj pogubio 77 mladih osoba na otoku Utoka, piše Deutsche Welle. Isti portal ističe i da je Thor Steinar (bio) omiljen i u neonacistčkim krugovima. Firma je u više slučajeva bila predmet istrage državnih odvjetništava zbog provokativnih natpisa na odjeći, a primjer toga je pulover na kojem je ispod natpisa "Hausbesuche" (kućni posjeti) otisnuto vatreno oružje koje je bilo tipično za njemački Wehrmacht tijekom Hitlerovog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:49