ULTIMATUM IZ BEOGRADA

Tadić: Doći ću na Josipovićevu inauguraciju, ali samo ako ondje ne bude predsjednik Kosova

 AFP

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je danas da neće nazočiti inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao kosovski čelnik Fatmir Sejdiju.

Tadić smatra da bi njegova nazočnost zajedno sa Sejdiuovom značila da Srbija na neizravan način priznaje neovisnost i državnost Kosova.

Srbijanski je čelnik podsjetio da je njegova zemlja spremna sudjelovati na regionalnim skupovima na kojima će Kosovo nastupati kao UNMIK-Kosovo ili Kosovo-UNMIK, čime se, kako je rekao, poštuju i međunarodni sporazumi.

- Ovdje se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsjednika i spreman sam otići pod uvjetom da se ne dovodi u pitanje integritet države Srbije - poručio je Tadić.

- Vidjelo smo u posljednjih nekoliko mjeseci urušavanje, snižavanje naših diplomatskih odnosa zbog nekoliko provokativnih nastupa dosadašnjeg hrvatskog predsjednika, ali i zbog nastupa hrvatskih predstavnika na Međunarodnom sudu pravde, gdje je po mom mišljenju postojalo lažno svjedočenje da su u bivšoj Jugoslaviji i pokrajine imale pravo odcjepljenja, što svatko tko je živio u bivšoj Jugoslaviji zna da to nije istina - rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik je ipak uvjeren da se narušeni odnosi mogu popraviti.

- Verujem da Srbija i Hrvatska mogu popraviti svoje odnose, ali to opredjeljenje treba pokazati ne samo na riječima, već i u praksi - zaključio je srbijanski predsjednik.

Pupovac: Josipović za sada ne bi trebao ići na Kosovo



Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac, izjavio je za radio Deutsche Welle da će Josipović vjerojatno kao prva odredišta za svoja službena putovanja odabrati Srbiju i BiH, međutim, smatra da ne bi bilo mudro da u ovom trenutku ode na Kosovo.

- Očekujem da će se Ivo Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić relativno brzo sresti i da će budući hrvatski predsjednik u svojim prvim posjetima obići Srbiju i BiH", rekao je Pupovac za radio.

Dodao je kako ne bi savjetovao da ovog trenutka Josipović svoje prioritete usmjeri prema Kosovu, već prema Srbiji i BiH, jer je to mjesto na kojem se od hrvatske vanjske politike očekuje značajan doprinos u odnosu na proteklo razdoblje.

Ipak on je uvjeren da prošli ratovi mnogo više opterećuju odnose dvije susjedne zemlje nego problem Kosova.

- Kosovo ne bi trebalo biti preprekom u hrvatsko-srpskim odnosima, za koje mnogo veći teret predstavljaju nasljeđe iz Drugog svjetskog rata i, posebno, sukobi u BiH devedesetih godina - napomenuo je.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:37