TRAŽE OSTAVKU PREMIJERKE

TAJLAND: U pucnjavi na oporbeni kamp više ranjenih

 AFP

BANGKOK - Više osoba ranjeno je u pucnjavi na prosvjedni kamp tajlandske oporbe, izvijestila je policija u subotu, dva dana uoči velikih prosvjeda koji će, kako su najavili prosvjednici koji traže ostavku premijerke, "paralizirati" prijestolnicu Bangkok.

U noći na subotu dogodila su se dva napada na najveći kamp u povijesnom središtu Bangkoka gdje prosvjednici danonoćno borave već dva mjeseca. Zasad nije poznato tko je odgovoran za napad.

"U prvom napadu u 2.30 sati ranjene su dvije osobe, među kojima jedan zaštitar iz redova prosvjednika, a u drugom koji se dogodio nakon par sati, ranjeno je pet ljudi", rekao je general policije Prawut Thavornsiri.

Podatke je potvrdila hitna medicinska služba koja dodaje da je jedan ranjenik u "kritičnom stanju".

Osam osoba je poginulo od početka prosvjeda, većina u nejasnim okolnostima, a deseci su ranjeni.

Pošto su prosvjednici obećali da će u ponedjeljak paralizirati Bangkok sve do konačne "pobjede", vlasti se boje izbijanja sukoba pa će mobilizirati gotovo 20.000 policajaca i vojnika.

Prosvjednici koji vladu žele zamijeniti "narodnim vijećem", mimo izbora, optužuju premijerku Yingluck Shinawatru da je marioneta svoga brata Thaksina i žele se osloboditi "sustava Thaksinovih", kako to nazivaju.

Kako bi pokušala svladati krizu, Yingluck je raspisala prijevremene parlamentarne izbore za 2. veljače. No budući da stranka na vlasti ima najviše izgleda, prosvjednici su obećali da će spriječiti održavanje izbora a glavna oporbena snaga, Demokratska stranka, najavila je da će ih bojkotirati.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je rekao da je "veoma zabrinut zbog opasnosti od eskalacije", u petak je objavio da je počeo posredovati u tajlandskoj političkoj krizi kazavši da je telefonom razgovarao s Yingluck i s predsjednikom Demokratske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:02