JUTARNJI OTKRIVA

TAJNA ODLUKA VLADE Odvjetnicima 600 tisuća kuna mjesečno za pravnu pomoć u sporu s MOL-om

Na zatvorenoj sjednici prihvaćena je ponuda tvrtke Patton&Boggs za pravnu pomoć u sporu s MOL-om
Den Haag (Nizozemska), 161112.Nakon oslobadjajuce presude generalima Mladenu Markacu i Anti Gotovini u sudnici Medjunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivse Jugoslavije, u slucaju 'Operacija oluja', ispred suda se slavilo.Na slici: odvjetnik Luka Misetic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

S ciljem zaštite nacionalnih interesa države u sukobu s mađarskim Molom oko upravljačkih prava nad Inom Vlada je prošlog četvrtka, na zatvorenoj sjednici, za odvjetničke usluge angažirala američku tvrtku Patton Boggs, a oni američko-hrvatskog odvjetnika Luku Mišetića. Kako doznaje Jutarnji list ugovorom, čiji je sadržaj proglašen državnom tajnom, dogovoreno je da će Vlada Patton Boggs, za koji radi Mišetić, plaćati 80 tisuća eura mjesečno (600 tisuća kuna) te uz to pokriti sve ostale dodatne troškove iz ugovorenog angažmana (primjerice: putne troškove, hotelski smještaj, angažiranje prevoditelja, troškove ureda). Ukupni troškovi, prema pozivnom natječaju, bili su deset milijuna kuna.

Pomagaći pregovarača

Tako je Vlada Zorana Milanovića angažirala kompaniju koju je nakon prve osuđujuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratni zločin Vlada Jadranke Kosor angažirala da zastupaju Hrvatsku, za 60 tisuća dolara mjesečno, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Na slučaju je za Hrvatsku radio partner u kompaniji Stephen Diaz Gavin.

Patton Boggs je nakon ugovorenog novog posla s Vladom oko Ine u svoj tim uz Stephena Gavina angažirao Luku Mišetića, odvjetnika generala Ante Gotovine u postupku pred haškim sudom koji pak nema značajnog iskustva u korporativnom pravu već je kazneni odvjetnik, ali je s Patton Boggsom radio na Gotovininoj obrani.

Sve je tajno

Tajnost ugovora Vlade i Patton Boggsa kojom se štite pregovaračke pozicije države onemogućuje obrazloženje Mišetićeva angažmana. No, sugovornik Jutranjeg iz samog vrha Vlade, objašnjava kako je Vada ostala prilično začuđena činjenicom da Mišetić radi za Patton Boggs. “Istina je da smo ministru i glavnom pregovarču s MOL-om Ivanu Vrdoljaku dali punu podršku za angažman Patton i Boggsa i to je sve. Želimo da ima potpunu podršku, ali ne znamo kako je Mišetić završio u timu”. Mišetić je prošli tjedan bio u Zagrebu i trebao se, zajedno s Vrdoljakom, susresti s Milanovićem u Vladi. Do tog sastanka nije došlo. Odgođen je bez obrazloženja baš kao i predviđeni nastavak pregovora s MOL -om. Očito je da postoji stanoviti prijepor oko angažiranja Mišetića u pregovorima oko Ine. Na upit koje su Mišetićeve profesionalne refrence presudile da se Vlada, kao platitelj usluga, uopće složi s njegovim angažmanom nismo dobili odgovor. “Sve o tome zna ministar Ivan Vrdoljak”, rečeno je Jutarnjem iz Banskih dvora.

Bez komentara

Iz ministarstva gospodarstva kratko su poručili da ne mogu komentirati informacije koje se tiču ugovora s klasifikacijom državne tajne. No, upitali smo Mišetića koji je potvrdio da je angažiran i da radi s Patton Boggsom na predmetu Ina-MOL i kazao da su ga ‘upitali oko te tvrtke te da je potvrdio kako je riječ o velikoj i ozbiljnoj firmi’. I što onda slijedi: Patton Boggs dobija ugovor s hrvatskom Vladom i angažira odvjetnika Luku Mišetića. Usput, Mišetić se nudi Vladi i za ugovor oko priziva za šest Bosanaskih Hrvata na haškom sudu.

Patton&Boggs: Radili su sa svim hrvatskim vladama

Američka odvjetniko lobistička kompanija osnovana je 1962. godine kao mala odvjetnička kuća primarno fokusirana na međunarodno i trgovačko pravo. Danas je riječ o kompaniji koja se bavi svim segmentima prava, a odjel poslovnog prava i parničenja uspostavili su 1997. godine. Sjedište im je u Washingtonu, imaju preko 200 klijenata u 70 zemalja a za njih radi oko 450 odvjetnika te još više od 1000 zaposlenih. Patton Boggs jedna je od 100 najvećih američkih odvjetničkih kompanija. Američki specijalizirani mediji poput National Journala, Roll Calla, Influence i The Hill Newspaper kontinuirano ocjenjuju Patton Boggs kako vodeću lobističku organizaciju. Kao predsjednik kompaniju vodi Thomas Hale Boggs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:55