TRGOVINSKI RAT?

Talijani utvrdili da je Jaffa ispravna, Srbi će tužiti Slovence!

BEOGRAD - Popularni srpski keks Jaffa istoimene tvrtke iz Crvenke, koji je u veljači povučen s polica trgovina u Sloveniji i Hrvatskoj, ipak nije štetan za zdravlje, piše srpski Press pozivajući se na analizu koju su izradili Talijani. Press dodaje kako će tvrtka iz Crvenke tužiti odgovorne u Sloveniji zbog štete.

Podsjetimo, keksi su povučeni nakon što je nalaz Državnog zdravstvenog inspektorata Slovenije potvrdio kako ambalaža u koju su keksi pakirani sadrži tvari koje zbog lake hlapljivosti mogu proći kroz celofan. Ocijenjeno je da za to postoji stopostotni rizik i da je to dovoljan razlog za uklanjanje keksa s polica. Rezultati analize pokazali su da ambalaža sadrži visoke vrijednosti UV filtera, i to benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji bi mogli prijeći u hranu preko omota u koji je pakirana.

Najveći slovenski trgovački lanac Mercator poslao je kekse na analizu u Italiju gdje je ustanovljeno da ne sadrže nedozvoljene količine UV filtera. U Mercatoru su u izjavi za Press istaknuli da su rezultati analiza u Italiji pokazali kako keks koji je povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljenih granica. - Poslali smo uzorke tri serije Jaffa keksa u Italiju, gde je urađena prva analiza. Uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice, dok je u drugim uzorcima, sa rokom isporuke poslije 26. veljače 2011. godine benzofenon bio ispod granice određivanja - kažu u Mercatoru.

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je očekivao ovakav ishod trgovinskog rata Slovenije i Srbije. - Svaka čast Mercatoru kao uvozniku, koji je ujedno i tamošnji trgovinski lanac, što je poslao keks na analize u Italiju. Ovo je samo još jedna potvrda da se Slovenci na prljav i podmukao način, a samo zato što su ljubomorni, žele obračunati i izbaciti srpske megabrendove sa svog tržišta - kaže Papović. On se pita je li uopće istina da je u Hrvatskoj u srpnju 2007. godine u Munchmallowu otkrivena salmonela, javlja Press .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:29