RAT TVORNICA DUHANA

TDR monopolist, prijeti mu kazna od 268 mil. kuna

 Tomislav Kristo/CROPIX

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja jučer je donijela rješenje kojim je potvrdila da su Adris grupa i Tvornica duhana Rovinj u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zloporabom vladajućeg položaja na tržištu distribucije, odnosno trgovine cigaretama na teritoriju Hrvatske. Radi se o prvom rješenju AZTN-a protiv TDR-a u kojem ga se direktno sumnjiči za monopolsko ponašanje na tržištu.

Moguća kazna koju bi prekršajni sud mogao izreći TDR-u je do deset posto ukupnog prihoda iz 2003. (godine prije zloporabe).

TDR je u toj godini imao ukupni prihod od oko 2,68 milijardi kuna, što znači da bi mogao dobiti kaznu od oko 268 milijuna kuna.

Tržišno natjecanje

Postupak protiv Tvornice duhana Rovinj u ovom je slučaju, neslužbeno doznajemo, pokrenuo British American Tobacco još 2004. godine, a tijekom ove godine postupak protiv lidera na tržištu cigareta u Hrvatskoj pokrenuli su i mali trgovci, ali i Japan Tobacco International.

AZTN za ova dva nova slučaja ima rok od deset mjeseci da ih prouči, nakon čega će ocijeniti ima li uvjete za pokretanje novog postupka ocjene kršenja tržišnog natjecanja.

S obzirom na to da je ovo rješenje doneseno po starom zakonu, Agencija nema mogućnost donošenja kazne za TDR, već bi to trebao učiniti Prekršajni sud, a za dva nova slučaja koja idu po novom zakonu tim Olgice Spevec može odmah izreći novčanu kaznu utvrdi li se kršenje tržišne utakmice.

Vezanje kupaca

Iz agencije objašnjavaju kako su Adris i TDR u spomenutom razdoblju stvorili mreže isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu konkurentima.

U tim je sporazumima kupcima bila nametnuta obveza da sve ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od Tvornice duhana, a on je takvu kupnju financijski poticao, odnosno nagrađivao zabranjenim, tzv. rabatima vjernosti. Budući da je 90 posto svih ključnih kupaca TDR-a od 2006. do 2009. ostvarivalo dodatne rabate, to je, kažu u Agenciji, proizvelo učinak vezanja kupca pa su najveći dio potreba (u prosjeku 80 posto) nabavljali od TDR-a.

Pritisak kompanija

U TDR-u se ne slažu s ocjenom Agencije.

- Ne možemo se oteti dojmu da je i u slučaju TDR-a grubi pritisak globalnih kompanija na krhke strukture naših institucija bio odlučujući - kažu u kompaniji.

TDR je prošle godine imao prihod od 205 milijuna eura, što je 26 milijuna eura manje nego u 2009., a pao mu je i udjel na domaćem tržištu.

‘Radili smo po zakonu, žalit ćemo se’

Riječ je o razdoblju naglih i učestalih promjena zakonodavstva u Hrvatskoj koje uređuje i našu, duhansku problematiku. TDR je činio sve da svojim tržišnim djelovanjem prati navedene promjene koje su, pod pritiskom globalnih kompanija, nerijetko bile protiv domaćih proizvođača i na štetu hrvatskog gospodarstva, tvrde. Smatraju da je njihovo poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonima pa će se žaliti na odluku nadležnim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:29