ZAMRŠEN SLUČAJ

Teatar apsurda u Holdingu: Bernardić želi smijeniti samog sebe zbog Čovića!?

Zagreb, 120712.Stara gradska vijecnica, Cirilometodska.Sjednica Gradske skupstine sa tockama dnevnog reda rebalansom proracuna, odlukom o izmjenama i dopunama Generalnoga urbanistickog plana (GUP) te Odlukom o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora.Na fotografiji: Davor Bernardic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Teatar apsurda: Uobičajena procedura oko imenovanja ili razrješenja šefa Zagrebačkog holdinga postala je delikatan i politički zamršen slučaj

Apsurd 1: neki su otišli na odmor

Dvojica članova Skupštine Holdinga, HSLS-ov Darinko Kosor i HSS-ov Nenad Matić, nisu jučer došli na sjednicu pa se o mandatu predsjednika Uprave Ive Čovića nije moglo raspravljati. Obojica su - na godišnjem odmoru, a za Čovićevo imenovanje, kojem mandat istječe 13. kolovoza, potrebna je suglasnost svih 11 članova Skupštine.

Apsurd 2: Politika ili struka?

Nadzorni odbor prozvao je Kosora i Matića zbog neodgovornosti. Podsjetili su i na to da su svojedobno zahtijevali da se na njih prenesu ovlasti za imenovanje članova uprave, s obzirom na to “da su oni stručno tijelo i zato da Holding ne bude žrtva politike”. Inače, šef NO-a je Mato Crkvenac, izbor vrha SDP-a, dok su preostali članovi kadrovi Davora Bernardića.

Apsurd 3: izbacili bi oporbu, ali...

“Neodgovornost pojedinih članova Skupštine društva”, alibi je Gradskoj skupštini da iz Skupštine Holdinga izbaci oporbu “jer je Društvu nanesena šteta i dovodi se u pitanje njegova operativna učinkovitost”. No, HDZ, također oporbeni, uredno je izvršio svoju dužnost i pojavio se na sjednici i ničime nije doveo u pitanje poslovanje Holdinga. Koji bi prema tom kriteriju bio argument za izbacivanje HDZ-a, vladajući teško mogu objasniti.

Apsurd 4: zapleli se u svojoj mreži

Gradski SDP zapleo se u vlastitu mrežu i sasvim je sigurno da će morati prekršiti barem jednu od svoje dvije donesene odluke. Ili će ponovno mijenjati Izjavu o Skupštini trgovačkog društva (izbaciti oporbu) ili to neće učiniti pa će HDZ ostati u Skupštini Holdinga. Budući da u tom slučaju HDZ neće dići ruku za Ivu Čovića, Gradska skupština neće moći provesti svoju nedavnu odluku o preporuci Ive Čovića za novog/starog šefa Holdinga.

Apsurd 5: stručnjaci u skupštini?

Posljednja najava iz krugova Davora Bernardića jest da će najvjerojatnije iz Skupštine Holdinga izbaciti sve zastupnike/političare (uključujući i sebe) i u njega imenovati stručnjake. No to će, unaprijed je moguće očekivati, biti tijelo koje će provoditi odluke gradskog SDP-a.

Apsurd 6: upitna podrška

Iako dio gradskih zastupnika SDP-a privatno misli da Čović ne bi trebao nastaviti voditi Holding, u javnim se istupima jednoglasno zauzimaju baš za njega. Zašto, teško je odgonetnuti.

Apsurd 7: prijeti im i blokada

Ne održi li se izvanredna sjednica Skupštine, Čoviću će isteći mandat. Preko ljeta bi Holding trebalo voditi tročlano tijelo, ali neće moći, ne domisle li vladajući neki pravni lijek, donositi odluke vrednije od pet milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 21:00