KAKVA MARŽA

Telekomi za jedan SMS naplaćuju i do 1000% profita

To je kao da jednu bocu Coca-cole plaćate 1000 eura, kaže povjerenica EU koja mijenja tržište
 AFP

Nakon što je noć prije Europske komisija usvojila paket o stvaranju jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, povjerenica Neelie Kroes jučer je iznijela argumente u korist tog prijedloga i kritizirala sadašnje stanje tog tržišta u EU.

Nizozemka Kroes, poznata iz prijašnjeg mandata EK po oštrom suprotstavljanju velikim međunarodnim korporacijama, upozorila je kako je nedopustivo da je čak 200 milijuna Europljana žrtva neke vrste blokade pristupa internetu, a da o tome ne odlučuje korisnik nego država ili pružatelj usluga.

Upozorila je da EU, kao najveće gospodarstvo na svijetu, zaostaje za ostatkom svijeta, pa čak i za nekim državama u razvoju. Južna Koreja, primjerice, ima sto puta bolju digitalnu povezanost od Njemačke. Afrički Lagos ima 4G, a glavni grad Europske unije Bruxelles nema.

Veliki telekomi žele jedinstveno tržište na području Europe

Kroes je rekla da će ovaj prijedlog, kada se ostvari, stvoriti nova radna mjesta, značajno poboljšati i pojeftiniti usluge, pojednostaviti ugovore, omogućiti lakši prelazak od jednog operatera drugom, ukinuti sve tarife za roaming , sve pozive unutar EU na fiksnoj telefoniji računati kao domaće pozive, odnosno međugradske unutar države. Prema njezinoj računici, ovaj paket, nazvan “Povezani kontinent”, omogućio bi porast BDP-a u EU od jedan posto godišnje.

Kroes je odbacila upozorenja telekomunikacijskih kompanija da će nove mjere smanjiti njihovu zaradu i ostaviti znatno manje novca za investiranje u razvoj.

Zapravo, prema podacima Komisije, prijašnji monopolisti na tržištu su uložili virtualno nula eura!

Kroes navodi da, ako postoji jedinstveno tržište u EU, zašto ne bi postojalo i takvo telekomunikacijsko tržište u kojem bi se dodjeljivale jedinstvene licence EU kako ih ne bi bilo 28, koliko EU ima država.

To će olakšati investicije jer će kompanijama biti lakše predvidjeti poslovanje, a investicije unutar EU ne bi se tretirale kao inozemne.

Kroes je kritizirala telekom operatere i zbog nedopustivo velike razlike u cijenama usluga. Margina profita za naplatu SMS-a je ponekad čak i tisuću posto. Kako bi to ilustrirali, u Komisiji su rekli da je to kao kada bi bocu Coca-cole plaćali 1000 eura!

Zapravo, smatraju u Komisiji, kompanije su do sada pelješile klijente, pogotovo u roamingu. Cijene poziva po minuti unutar EU i dalje su previsoke. One variraju od 0,35 do 1,19 eura. Razlika u prihodima po minuti poziva unutar EU je čak 774 posto.

Kroes kaže da internet u Europi mora biti brz, EU mora biti lider u svijetu, a nedopustivo je da 94 posto providera na svom sajtu ne daje nikakve informacije o tome koje su usluge blokirane.

Najčešće se blokiraju Skype, Whats up, Viber i druge usluge koje pružaju mogućnost besplatnog komuniciranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:11