TURIBAK ODBIO ISPITIVANJE POLIGRAFOM

Teolog Adalbert Rebić: Katolička vjera ne brani poligraf! Nema razloga da se to odbije zbog vjere

Religija kao razlog odbijanja poligrafskog testiranja prvi je takav slučaj u povijesti zagrebačke krim policije . Informacija da je Tomislav Turibak u prostorijama Sektora kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici odbio poligrafsko ispitivanje u vezi s ubojstvom starijeg brata, rekavši da to ne želi učiniti zbog vjere, začudila je i katoličkog teologa Adalberta Rebića.

- Pročitao sam to u novinama i zaista se začudio. Naprosto ne vidim razlog da bi se testiranje odbilo zbog vjere. Ne može se u vjeri naći razlog za to jer se nigdje ne dira, ne oštećuje vjersko uvjerenje - komentirao je poznati teolog. Mlađi je brat, prema neslužbenim informacijama iz istrage, prvo pristao odgovarati na pitanja, no kad su mu spomenuli vjeru, navodno je rekao da poligrafsko testiranje ne dolazi u obzir.

U kriminalističkoj su praksi osumnjičenici iz raznih razloga odbijali poligraf. Legendarni hrvatski poligrafist, pokojni Zvonimir Roso, o tome je govorio na svojim predavanjima studentima kriminalistike. - Neki su govorili da se boje struje. Drugi su se izvlačili na nepostojeće probleme sa srcem - prisjećao se Roso. ( M. Bu., D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:59