'DUBINSKI' RAZLOZI

TEORIJE ZAVJERE 'Oslobodili ih Amerikanci jer je iza Oluje stajao Pentagon'

Čim je sud objavio presudu, krenule su u kuloarima i po društvenim mrežama teorije zavjere

Čim je sud objavio da su Ante Gotovina i Mladen Markač slobodni ljudi, krenule su u kuloarima i po društvenim mrežama teorije zavjere.

Mnogi su ostali šokirani ukidanjem osuđujuće presude s visokim kaznama od 24 i 18 godina, pa iza odluke Žalbenog vijeća traže zagonetne moćne utjecaje.

U svim varijantama te se glasine svode na isto: Amerikanci su oslobodili Gotovinu i Markača ili zato što nisu mogli dozvoliti da pravomoćnom presudom međunarodnog suda bude proglašena nezakonita vojna operacija iza koje je stajao Pentagon ili zato što im je neprihvatljivo da u međunarodno pravosuđe uđe standard po kojem bi bila kažnjiva svaka artiljerijska granata koja je pala dalje od 200 metara od utvrđenog vojnog cilja.

Kako su ih, po tim teorijama, Amerikanci oslobodili? Tako što su utjecali na sastav Žalbenog vijeća, pa su isposlovali da odnos snaga među sucima bude 3:2 u korist protivnika teze o udruženom zločinačkom pothvatu. Sumnje podgrijava to što je prvostupanjska Orijeva presuda od 1400 stranica srušena presudom Žalbenog vijeća napisanom na 56 stranica od kojih se samo 19 odnosi izravno na prvostupanjsku presudu!

Carla del Ponte je nakon oslobađajuće presude rekla da "treba vidjeti što se dogodilo između dvije presude”: to što "treba vidjeti", kažu neki, odnosi se na navodno izravno uplitanje Pentagona u žalbeni podnesak 12 američkih vojnih stručnjaka koji su tražili da im se odobri status prijatelja suda.

Američki generali u podnesku su poručili da su zabrinuti zbog odluke prvostupanjskog vijeća da sve udare granata dalje od 200 metara od legitimnog vojnog cilja proglase nezakonitim tvrdeći da se radi o standardu koji nije u skladu s realnošću. Međutim, teoretičarima zavjere ne ide u prilog to što je taj zahtjev umirovljenih američkih vojnih časnika Haaški sud odbio.

U traženju "dubinskih" razloga za oslobađanje citiraju se izjave Fausta Pocara i Carmela Agiusa, sudaca koji su glasali protiv oslobađajuće presude. “Čak i ukoliko je većina u Vijeću željela potpuno osloboditi Gotovinu i Markača, čovjek se mora zapitati što su željeli postići osporavanjem postojanja zajedničkog zločinačkog poduhvata umjesto da su se koncentrirali na doprinos optuženih tom poduhvatu”, napisao je Pocar, dok je Agius za obrazloženje presude rekao da je “konfuzno i ekstremno problematično”.

Da glasine nisu lokalne, pokazuje i što su SAD odmah nakon presude objavile da nisu imale nikakvu ulogu u oslobađanju generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:03