IZAZOVNA INTERVENCIJA

Teško ozlijeđeni dječak brzom brodicom hitne pomorske službe po olujnom nevremenu prevezen s Lastova u Split

Dijete nije moglo putovati helikopterom po olujnom nevremenu od Lastova do Splita, pa je u pomoć priskočila brodica

Brodica hitne pomorske medicinske službe (ilustrativna fotografija)

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe, koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, uspješno je obavila još jedan zadatak i prevezla teško ozlijeđeno dijete od Lastova do Splita, priopćilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Teško ozlijeđeno dijete nije moglo putovati helikopterom po olujnom nevremenu od Lastova do Splita, pa je u pomoć priskočila brodica hitne pomorske medicinske službe zajedno s posadom kojoj je to bila jedan od izazovnijih intervencija, navodi se u priopćenju.

Ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio je svima koji su sudjelovali u pružanju pomoći djetetu istaknuvši važnost međuresorne suradnje Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu i lučke kapetanije.

"Možemo reći da je brza brodica hitne medicinske službe ispunila očekivanja", ističu također u Ministarstvu mora i infrastrukture te u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu.

"Brze brodice su u svakom slučaju dodatna vrijednost naše službe te omogućuju obavljanje djelatnosti hitne medicine za stanovništvo otoka i priobalja sukladno suvremenim standardima i zahtjevima struke i osiguravaju reakciju u svim vremenskim uvjetima", rekao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

"Brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar ‘zlatnog sata‘ i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto", dodala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević.

Brzim brodicama dosad je obavljeno osam hitnih intervencija u Zadarskoj županiji, kao i prije nekoliko dana, kad je prevezen pacijent s Mljeta na liječenje u Dubrovnik.

U sklopu projekta uspostavljanja sveobuhvatne pomorske medicinske službe vrijednog 10,1 milijuna eura, uz Dubrovnik, Zadar i Rab, brze brodice vezove će imati i u Malom Lošinju, Supetru te Šibeniku, najavio je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:39