SLABI PRIHODI I NISKA TIRAŽA

Tjednik Nacional prestaje izlaziti, vlasnik nema novca za tiskanje

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Tjednik Nacional prestaje izlaziti, a zadnji broj pojavit će se na kioscima idući utorak.

Iako se već dugo špekuliralo kako je zbog slabih prihoda i niske tiraže Nacional pred gašenjem, vlasnik tjednika Harald von Seefried danas popodne poslao je službeni e-mail zaposlenicima u kojem ih obavještava da novca za funkcioniranje novine više nema.

- Naš predsjednik Uprave Moritz von Seefried imao je danas sastanak u Hypo banci i nije uspio reprogamirati kredite o čemu nas je njegov otac, vlasnik, par sati kasnije i obavijestio. Dobra je volja zaposlenika da novina izađe vjerojatno još idućeg tjedna, a nakon toga ne znamo što će biti. Postoji interes nekih ulagača koji žele kupiti ovaj brend, ali to je za sada u sferi špekulacija.

Situacija je dosta kompleksna, ljudi koji ovdje rade već dva mjeseca nisu dobili plaće, strpljenje im je već pri kraju, ali mislim da trebamo izdati još taj zadnji broj, kazao je za Jutarnji glavni urednik Nacionala Robert Bajruši istaknuvši kako je u zadnje vrijeme prodana naklada porasla za skoro deset posto, ali da je to i dalje daleko od rentabilnosti.

Nacional je počeo izlaziti u kasnu jesen 1995. godine. Jedan od njegovih osnivača, a kasniji vlasnik i glavni urednik Ivo Pukanić ubijen je u listopadu 2008. godine podmetnutom bombom.

Nakon njegove smrti, tjednik kupuje švicarski odvjetnik Harald von Seefried, a većina Pukanićevih suradnika zbog toga odlazi iz Nacionala i osniva konkurentski Aktual uz optužbe kako se iza novog kupca Nacionala skrivaju naručitelji Pukanićevog ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:19