POPIS NAJPOPULARNIJIH

TKO BI POBIJEDIO DA SU IZBORI DANAS? Stigli rezultati nove ankete o kandidatima za predsjednika

Aktualni predsjednik povećao je prednost za 2 posto u odnosu na protekli mjesec
 CROPIX

Aktualni predsjednik Ivo Josipović, da se u ovom trenutku održavaju predsjednički izbori, dobio bi potporu 47,1 posto birača, dok bi HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović osvojila 30 posto potpore.

Rezultati su to istraživanja koje je provela Promocija Plus za RTL na uzorku od 1300 ispitanika. Istraživanje je provedeno između 1. i 3. listopada ove godine. Prema tim podacima, njih dvoje išli bi u drugi krug izbora. Treće mjesto, pokazuje istraživanje, pripalo je Milanu Kujundžiću, predsjedniku Hrvatske zore koji je dobio potporu 9,4 posto. Četvrti je Anto Đapić s podrškom 1,9 posto. Isti taj postotak otpao je i na “ostale”, odnosno, kandidate koje su ispitanici sami istaknuli tijekom anketiranja. Neodlučnih je bilo 9,7 posto.

Usporede li se rujan i listopad, istraživanje pokazuje kako je oboje kandidata zabilježilo pad potpore. Tako je Jospović u rujnu imao potporu 48,9 posto, a Grabar Kitarović 32,5 posto. No, u usporedbi sa srpnjem, Kolinda Grabar Kitarović pala je za više od pet posto budući je tada imala potporu 35,2 posto. Riječ je o padu koji je, kako se navodi u anketi, veći od greške istraživanja, budući je standardna greška uzorka ±2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto. Rast potpore, međutim, zabilježio je Milan Kujundžić koji je u rujnu imao 6,8 posto da bi u listopadu dobio 9,4 posto potpore.

Među biračima HDZ-a, kako pokazuje istraživanje, njih 76,8 posto dalo bi potporu Kolindi Grabar Kitarović, dok bi 9,7 posto glas dalo aktualnom predsjedniku Josipoviću, što je nešto više nego što bi dobio Milan Kujundžić kojeg među HDZ-ovim biračima podupire njih 9,2 posto. Anto Đapić dobio bi 2,2 posto, ostali 0,5 posto, dok je neodlučnih među HDZ-ovim biračima bilo 1,6 posto.

S druge strane, čak 96,1 posto SDP-ovih birača podupire Josipovića, dok bi njih samo 1,3 posto svoj glas dalo HDZ-ovoj Grabar Kitarović. SDP-ovi birači ne bi dali potporu ni Kujundžiću, ni Đapiću, dok su ostali ukupno dobili 0,6 posto, a neodlučnih je 1,9 posto.

Spomenimo da je u istraživanju 43,5 posto ispitanika izjavilo da će sigurno glasati, njih 13,4 posto izjasnilo se da će vjerojatno glasati, dok ih je 28, 2 posto kazalo kako sigurno ne bi glasali, a 13,1 posto da vjerojatno ne bi glasali.

Postotak onih koji nisu sigurni hoće li glasati iz-nosio je 1,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:51