IZA KULISA

Tko blefira: ljevica najavljujući raspuštanje Sabora ili desnica najavljujući novu Vladu?

 CROPIX

Iako je nastupio samouvjereno i najavio da će opozicija prikupiti dovoljan broj potpisa za raspuštanje Sabora, Zoran Milanović je blefirao, kao što blefiraju u HDZ-u, kada tvrde da će sigurno srušiti Vladu. Još uvijek nitko nema dovoljno "ruku" za natpolovičnu većinu, a vjerojatno niti neće barem idućih nekoliko dana.

Što trebaju napraviti SDP i ostatak oporbe?

Uvjeriti zastupnike manjina, Hridi, HDSSB-a i Mosta da će profitirati u slučaju novih izbora, odnosno, kompromitirati se ako podrže tzv. preslagivanje i HDZ-ova mandatara. Mada interno priznaju kako nisu sigurni što će odlučiti i neki zastupnici koji su bliži ljevici, poput Milorada Pupovca.

A što može ponuditi Zoran Milanović?

Milanoviću u prilog ide nezadovoljstvo javnosti aktualnom Vladom i istraživanja koja pokazuju solidnu prednost SDP-a ispred HDZ-a. Ali politika je pragmatična djelatnost i, uspije li plan raspuštanja Sabora, Milanović će bivšu koaliciju Hrvatska raste trebati pojačati. U SDP-u žele HSS, ali priča se i o Dragi Prgometu i Hridi, koji samostalno teško mogu ući u novi saziv Sabora, ali kao dio koalicije lijevog centra mogu.

Vjeruju li u SDP-u da će zastupnici Mosta podržati raspuštanje Sabora?

Baš i ne ili su rezervirani, u najmanju ruku. U igri su i psihološka objašnjenja kao to da su još nedavno gotovo svi Mostovi zastupnici stajali iza Petrova prilikom njegovih nastupa kada je tražio Karamarkov odstup, a u četvrtak ih je ostala polovica. S druge strane, neki u vrhu SDP-a misle da bi se Petrovu isplatili novi izbori jer ankete sugeriraju solidan rezultat Mosta, koji bi nakon toga mogao postati ozbiljna politička stranka, a ne više labavi savez.

A ako HDZ uspije presložiti saborsku većinu i inaugurira vlastitog premijera?

Nama bi to čak i odgovaralo jer ta vlada bi se raspala za nekoliko mjeseci ili najkasnije do lokalnih izbora, a još bi se pojačao animozitet građana prema HDZ-u. Iako bi ipak bilo najbolje kada bi u Mostu prelomili i podržali našu inicijativu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora - kaže član Predsjedništva SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:29